Merkez Bankası Mart ayından beri ilk kez döviz sattı

Merkez Bankası, mart ayındaki yerel seçimlerin ardından başlattığı rezerv artırma çalışmalarına ağustos ayında ara verdi. Yabancı yatırımcıdan yeterli ilgi gelmeyince döviz artışını dengelenmesi için eel değerli TL için döviz satışı gerçekleştirdi.

Merkez Bankası’nın anketine göre, 12 ay sonrası için yıllık enflasyonda piyasa katılımcıları ve reel sektör ile hanehalkının beklentileri giderek ayrışıyor. Ağustos ayı enflasyon anketinde gelecek 12 ayın sonu için piyasa katılımcılarının yıllık enflasyon beklentisi 1,3 puan azalarak yüzde 28,7’ye, reel sektörün beklentisi 1,2 puan azalışla yüzde 53,8’e gerilerken, hanehalkının beklentisi ise 1,1 puan artarak yüzde 73,1 seviyesine yükseldi.

UZUN SÜRENİN ARDINDAN MERKEZ DOLAR SATTI

Merkez Bankası bu yılın başında mümkün olduğunca rezerv biriktireceğini açıklamıştı. Buna karşılık döviz sadece mart ayında 20.2 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleştirildi. Mart ayından beri ise Merkez döviz satışını durdurmuştu.

Uzun sürenin ardından ağustosun ilk haftası 5.4 milyar dolar satış yapan Merkez Bankası 23 Ağustos ile biten haftada ise bankacıların hesaplamalarına göre 4.7 milyar dolar daha döviz arz etti. Bankacılık sektörü kaynakları artık rezerv biriktirme sürecinin bittiğini dile getirirken bundan sonra ciddi bir artış beklemediklerine işaret etti.

Ekonomi Haberleri