Merkez Bankası'nın aldığı kararla, Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemi kapsamında dolar sahiplerine yönelik bir yasaklama getirildi.
Döviz kurlarındaki ani dalgalanmaların önüne geçebilmek ve ekonomideki istikrarı sağlamak amacıyla başlatılan KKM sistemi, yaz aylarında yeni ekonomi politikalarıyla birlikte kademeli olarak sona erdirilmeye başlandı.
26 haftadır uygulamadan çıkışlar devam ederken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Şubat ayının başlarında bankalara yeni tebliğin uygulanmasına ilişkin talimatları iletti. Mart ayı itibarıyla, KKM müşterilerinin vadelerinde yapılacak değişikliklerle birlikte bankaların asgari faiz oranlarında düşüş yaşanması bekleniyor.
25 Eylül itibariyle Merkez Bankası, Eylül ayında bankaların KKM müşterilerine ödemesi gereken asgari faiz zorunluluğunu kaldırmıştı. Ancak Aralık ayında getirilen yeni düzenlemeyle bu zorunluluk geri getirildi ve politika faizinin %80'ine kadar olan kısmı uygulanmaya başlandı. Bu durum, bankaların KKM müşterilerine daha düşük faiz oranları sunmak zorunda kalacağı anlamına geliyor.
Yeni düzenlemeye göre, bankalar halihazırda %45 olan politika faizinin %80'ine denk gelen, yani %36 seviyesinde faiz sunmak zorunda kalacaklar. Bazı durumlarda bankalar bu oranı aşabilecek olsa da, genel olarak tüm bankaların müşterilerine %36'lık faiz teklifi sunması bekleniyor.
1 Ocak itibarıyla yeni KKM hesaplarının Türk lirası cinsinden açılması yasaklanırken, mevcut hesaplar için yapılan değişikliklerin mart ayında yürürlüğe gireceği belirtiliyor.
YENİ KISITLAMALAR VAR!
Merkez Bankası, Türk Lirası mevduatını cazip hale getirerek KKM sahiplerinin uygulamadan çıkmalarını hedefliyor ancak bu süreçte KKM'den çıkışların azalması, yeni önlemlerin alınmasını zorunlu kılıyor.
Ekonomistler, ilerleyen dönemde döviz cinsinden KKM hesapları için vergilendirme önlemlerinin getirilebileceğini belirtirken, bu kısıtlamaların başlangıçta bireysel kullanıcılar yerine şirketler için uygulanabileceğini düşünüyorlar.