Yaklaşık 4.5 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde kriz devam ediyor. Hükümetin teklifi ve Memur-Sen'in tutumuna tepki gösteren Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, dün yaptığı açıklamada (21 Ağustos) "Görüşmeler fiyaskoya dönüştü" sözleriyle toplu sözleşme görüşmesinin son toplantısına katılmayacaklarını duyurmuştu. Bugün yapılması beklenen 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin üçüncü toplantısı ise hâlâ gerçekleşmedi.
'Bakanlık yazılı açıklama yaparak süreci sonlandırabilir'
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından son gelişmeleri aktaran halktv.com.tr Ekonomi Yazarı Olcay Aydilek, toplantının yapılıp yapılmayacağının belirsiz olduğunu dile getirerek Çalışma Bakanlığı'nın 'yazılı bir açıklama yaparak süreci uyuşmazlıkla sonlandırabileceğinin' altını çizdi.
Aydilek, Bakanlık kaynaklarının kaynakları Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın'ın Bakanlığa geleceğini söylediğini ancak Memur-Sen'in bu bunu yalanlayarak, "Ali Yalçın genel merkezde çalışmalarını sürdürüyor" dediklerini aktardı.
Uzlaşma sağlamazsa Hakem Kurulu süreci başlayacak
Aydilek, "Memur-Sen teklifin revize edilmesini beklemediklerini kaydetti. Böylece taraflar arasında uzlaşma sağlanamaması halinde 26 Ağustos'ta Kamu Görevlileri Hakem Kurulu süreci başlayacak. Yüksek yargı mensubu, bürokrat, sendikacı ve akademisyenlerden oluşan 11 kişilik Kurul, toplu sözleşmeye dair nihai kararını 31 Ağustos'a kadar verecek" dedi.
Diğer bir olasılığı hatırlatan Aydilek, "Ya da uzlaşmaya vardıkları bir karar da gece saat 12'ye kadar gelebilir" diye konuştu.
Kamu-Sen: Görüşmeler fiyaskoya dönüştü
Hükümetin teklifi ve Memur-Sen'in tutumuna tepki gösteren Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, dün yaptığı açıklamada (21 Ağustos) toplu sözleşme görüşmesinin son toplantısına katılmayacaklarını duyurmuştu.
Kahveci, "Ne var ki, bütün çabamıza rağmen bugüne kadar yetkili konfederasyon ve sendikalar ile kamu işveren tarafının sorunları masaya yatırıp çözüm yollarını bütün paydaşlarla tartışmaktan ısrarla kaçındıklarını görüyoruz. Bu yaklaşımın, daha önceki 6 dönem toplu sözleşme görüşmelerinde olduğu gibi 7. Dönemde de yeni bir fiyaskoya dönüştüğüne şahit oluyoruz" ifadelerini kullanmıştı.
Ne kadar zam isteniyor?
Hükümet memura ilk yaptığı teklifte 2024’ün ilk altı ayı için yüzde 14, ikinci 6 ay için yüzde 9; 2025’in ilk altı ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 5 oranında zam önermişti. 2. teklifte de 2024 ilk 6 ay için yüzde 15, ikinci 6 ay için yüzde 10, 2025’te ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için de yüzde 5 zam teklifi sunmuştu.
Memur-Sen yüzde 70 zam istedi
Zammın 2024 yılında 3'er aylık dönemde yapılmasını isteyen Memur-Sen, önümüzdeki yıl için yüzde 70, 2025 yılı için ise yüzde 40 zam istedi. Böylece Memur-Sen'in 2 yıllık zam talebi yüzde 110 oldu.