Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, bu kez de kendi üyesi olmayan memurların toplu sözleşmeden yararlanabilmesi için kendilerine “dayanışma aidatı” ödemesini istedi. Yalçın, daha önce de Kamu-Sen ve KESK’i toplu sözleşme masasının dışında bırakmaya yönelik hamleler yapmıştı.
Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre; Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Yasası’na göre, kamu çalışanları ile hükümet arasındaki toplusözleşme görüşmelerinde masada sendikaların heyet başkanlığını en fazla üyeye sahip konfederasyon yapıyor. Bu da şu anda Memur-Sen. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, bu kez toplusözleşme masasında yetkili ile yetkisizin aynı masada oturmasının ve arak “dayanışma aidatının” yaşama geçirilmesini istedi. Dayanışma aidatının sendikacılığın olmazsa olmazı olduğunu belirten Yalçın, şöyle devam etti:
YASALARDA YOK
“Biz o masada yeni kazanımlar elde etmek için mücadele verirken ‘sendika ne işe yarar?’ diyenler var. Sendikalı olmadığı halde sendikanın gayretiyle kazanılan haklardan yararlanmak adil değil. Bu yüzden önce dayanışma aidatı ödenmeli ve ‘sendika ne işe yarar’ın cevabı o zaman verilmeli.” Ağustosta başlayacak yeni toplusözleşme dönemi öncesi bu öneri tartışma yarattı. Çünkü memur toplusözleşme mevzuatında “dayanışma aidatı” yok. Yasa değişikliği gerekiyor. Ayrıca dayanışma aidatının dünyada da çok kabul görmediğine dikkat çekiliyor. Ayrıca böylesi bir durumda diğer konfederasyonların da bir anlamı kalmayacak.
Son istatistiklere göre 2 milyon 473 bin 461 memur var. Memur-Sen’in üye sayısı 1 milyon 10 bin 298, diğer konfederasyonların üye sayısı 1 milyon 463 bin 163 kişi.