Rapora göre, servislerin kaldırılması ve toplu taşıma kartlarının sağlanmasıyla maliyetlerin düşürülmesi hedefleniyor. Günlük bir gidiş-bir geliş esas alınarak çalışanlara aylık toplu taşıma kartı verilmesi, maliyet açısından avantaj sağlayacak bir önlem olarak öne çıkıyor. Özellikle büyükşehirlerde bu uygulamanın öncelikle hayata geçirileceği belirtiliyor.Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı'ndan gelen bilgilere göre, kamu kurumlarında çalışan personelin işe gidip gelmesinde kullanılan servisler yerine, tasarruf sağlamak amacıyla ekonomik olmayan hatlarda servisler kaldırılacak ve bu hatlarda çalışanlara toplu taşıma kartı verilecek.
Gerekçe: Artan Servis Kiralama Giderleri
Kamu kurum ve kuruluşlarının personel servisi kiralama giderlerinde son yıllarda önemli bir artış yaşanıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından paylaşılan verilere göre, 2024'ün ilk üç ayında personel servisi kiralama giderleri geçen yıla göre yaklaşık 3 kat artarak 998,6 milyon liraya ulaştı. Bu durum, kamu bütçesinde önemli bir yük oluşturuyor.
Uygulama Büyükşehirlerde Başlayacak
Toplu taşıma kartı uygulamasının ilk etapta büyükşehirlerde hayata geçirilmesi planlanıyor. Günlük bir gidiş bir geliş esas alınarak aylık toplu taşıma kartı verilmesi, servis taşımacılığına göre daha ekonomik bir çözüm olarak görülüyor.
Genelgelere de Yazılmıştı
Aslında, kamu kurumlarında tasarruf tedbirleri kapsamında personel servislerinin daha etkin ve ekonomik kullanımı 2021 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan bir genelge ile de gündeme getirilmişti. Bu genelgede, servis hizmetinden yeterince yararlanılmayan hatlarda servislerin kaldırılabileceği ve birbirine yakın yerleşkelerde bulunan kurumların servis hizmeti ihalelerini birlikte yapabilecekleri belirtilmişti.
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı'nın bu yeni uygulaması ile kamu bütçesinde önemli bir tasarruf sağlanması ve servis taşımacılığında daha etkin bir sistem kurulması hedefleniyor. Uygulamanın memurlar tarafından nasıl karşılanacağı ise merak konusu.