Memur Zammında Son 48 Saat... Zam İçin Kritik Tarih Yaklaşıyor

Milyonlarca memur ve memur emeklisi toplu sözleşme görüşmelerinden çıkacak sonucu bekliyor. Memur zammında gözler hakem kurulunda. Hakem Kurulu bugün dördüncü kez toplanıyor....

Kamu İşveren Heyeti ile yetkili konfederasyon Memur-Sen arasında 1 Ağustos’ta başlayan toplu sözleşme görüşmeleri, takvim uyarınca müzakere süreci tamamlandığı için 22 Ağustos’ta sona ermişti.

11 hizmet kolunun tamamında mutabakat sağlanmasına karşın 2024-2025 yıllarında geçerli olacak zam oranında uzlaşılamamış, süreç Kamu Hakem Kurulu’na taşınmıştı.

Milyonlarca memur ve memur emeklisi bugünkü hakem kurulu toplantısını bekliyor. Hakem Kurulu bugün 4. kez toplanacak.

Memur-Sen, 1 Ağustos'ta başlayan toplu sözleşme görüşmelerinde, 2024 için toplam yüzde 70, 2025 içinse yüzde 40 zam talep etmişti. Kamu işveren heyeti ise, 2024 yılı için toplam yüzde 25, 2025 yılı için ise toplam yüzde 11 zam teklif etti. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu bugün saat 14.00'te dördüncü kez toplanıyor.

Milyonlarca memur ve memur emeklisinin gözü kulağı, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'ndan gelecek kararda.

26 Ağustos'ta çalışmalarına başlayan Kurul, 4. toplantısını bugün yapacak.

3. toplantısını dün yapan 11 kişiden oluşan hakem heyetinin gündeminde zam oranı başta olmak üzere anlaşılamayan maddeler vardı.

Nihai kararın 31 Ağustos'a kadar açıklanması bekleniyor.

KULİSLERE YANSIYANLAR

İktidar partisinde son birkaç haftadır iki konu konuşuluyor. Biri emeklilerin isyanı, diğeri yerel seçim adaylarının kim olacağı. Enflasyonun altında ezilen ve çaresiz kalan emekliler, sahaya çıkan her partilinin korkusu. Emeklileri rahatlatacak düzenleme için ocak ayı beklenecek mi? Ara zammı yapılacak mı? İlginç ara formüller üretenler var. “29 Ekim’de Cumhuriyetin 100. yılında emekli ikramiyesi verelim. Tek seferlik olacağını için çarpan etkisi olmaz. Ocak ayına kadar zaman kazandırır” diyenler var. Saray ikna edilirse, “5 bin liralık ikramiye 15 milyon emekli için 75 milyar lira eder” diye hesap bile yapıldı.

Henüz karar verilmedi

AKP’lilerin birbiriyle çelişen açıklamaları emeklilerle ilgili yapılacak düzenlemede konusundaki belirsizlikten kaynaklanıyor. Partide, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ara düzenleme yapılmasını istediği konuşuluyor. Ekonomi yönetimi ise bunun bütçe dengeleri açısından kabul edilebilir olmadığını, düzenlemenin çarpan etkisi yaratacağını savunuyor. Ocak ayına kadar beklenmesinden yanalar.

Ara çözüm önerenler

Bu arada partide yapılan toplantılarda farklı öneri gündeme getirenler var. Örneğin, erken zam veya seyyanen düzenleme yerine bir defaya mahsus olmak üzere emeklilere ikramiye verilmesini ortaya atanlar oldu. Bayram ikramiyesi gibi Cumhuriyetin 100. yılında 29 Ekim’de 5 bin liralık bir ikramiyenin insanları kısmen rahatlatacağı, 15 milyon emekliye yapılacak böyle bir düzenlemenin 75 milyar lira gerektirdiği, tek seferlik olacağı için de karşılanabileceğini öne sürüyorlar. Sarayın henüz görüşüne sunulmayan bu öneri onlara göre ara formül.

Herkesi kapsamalı

Diğer yandan, sadece alt dilimdekilere iyileştirme yapılması önerisinden çoktan vazgeçildi. 7 bin 500 lira ve altında emekli maaşı alanlara yönelik yapılacak bir düzenleme, orta dilimde doktor ve mühendis emeklisi ile düşük prim yatıranları eşitleyecek, yeni bir adaletsizlik söz konusu olacaktı. O nedenle herkesi kapsayacak bir kademeli artıştan söz ediliyor. Yüzde 45 ila yüzde 30 arasında planlandığı iddia edilen bu düzenleme ‘niyet ve siyasi taktik’ arasına sıkışmış durumda. Yoksa TBMM açıldığında bir yasal düzenleme yapıp yasalaştırmak en fazla bir hafta sürer. Buradaki asıl sorun, zam hemen mi uygulanacak, ocak ayı mı beklenecek?

11 hizmet kolu

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, sözleşmede, 11 hizmet kolunda ilave kazanımlardan oluşan 128 yeni ve revize maddenin bulunduğunu vurgulayan Yalçın, şunları kaydetti:

"291 hizmet kolu, 50 tane de genel olmak üzere toplam 341 maddenin olduğu bir kazanım skalası toplu sözleşmemizin sonucu. En önemli çözüm merkezi, toplu sözleşme masası. Uzun süredir emek veriyoruz, geceli gündüzlü çalışıyoruz, şu an saat gecenin 4'üne yaklaşmakta ve ancak içeriden çıkabildik ve imzalar ancak atılabildi. Bu da şunu gösteriyor; memur toplu sözleşmesinde 4688 Sayılı Yasanın değişme zaruretini bir kez daha işaret ediyor. Bu konuda da bir madde imzaladık. Memur toplu sözleşmesiyle ilgili 4688 Sayılı Yasayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının himayesinde düzenlemek için bir çerçeve oluşturmaya çalışacağız. Bu da çok kıymetli bir adım olacak."

"3600 ek gösterge konusu beraber çalışılacak"

Toplu sözleşmede birçok ünvandaki çalışanların gözetildiği başlıkların olduğunu belirten Yalçın, şöyle devam etti:

"3600 ek gösterge konusu beraber çalışılacak ve uygun bir zamanda hükümete teslim edilecek. Bu açıdan bu toplu sözleşmede masaya gelirken birçok maddeyle gelmiştik ve bunlar revize edilerek daha sonra 960 maddede tasnif edilmişti. Masadan çözüm üretelim diye olağanüstü gayret gösterdik. Hizmet kolu bazında çok önemli adımların atıldığını görüyoruz. Ülkemizin şartlarını dikkate alarak, ülkemizin şartları nispetinde olumlu yaklaşılan maddeler oldu. Şüphesiz daha fazla kazanım üretmek için elimizden gelen gayreti yine göstermeye devam edeceğiz."

Görüşmede, 2024 ve 2025 yıllarında yapılacak zam oranında anlaşma sağlanamadı. Taraflar 11 hizmet kolunun tamamında ise anlaşmaya vardı. Sürenin sona ermesiyle Kamu Görevlileri Hakem Heyeti devreye girdi.

Ekonomi Haberleri