Milyonlarca memur ve emekli, kritik enflasyon verisinin açıklanmasını bekliyor. TÜİK, 3 Temmuz’da haziran ayı rakamlarını duyuracak. Merkez Bankası’nın haziran ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'nde enflasyon beklentileri değişti. Yıl sonu enflasyon beklentisi, önceki anket döneminde yüzde 43,64 iken bu anket döneminde yüzde 43,52 oldu.
REFAH PAYI ÜZERİNE TARTIŞMALAR
Kamuoyunda refah payı ile ilgili üç farklı formül konuşuluyor. Emeklilere refah payı verilip verilmeyeceği merak konusu. Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, "Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi, 68 katılımcının tahminlerine göre aylık belirleniyor. Biz uzman olarak enflasyon, emekli ve memur maaş tahminlerimizi bu veriler üzerinden hesaplıyoruz" dedi.
MEMURLARA ENFLASYON FARKI
Yılmaz, "Mayıs ayına kadar kesinleşen enflasyon verisi yüzde 22,72 olarak belirlendi. Haziran ayı beklentisi yüzde 2,52. Bu tahmine göre ilk yarıyıl enflasyonu yüzde 25,81 olacak. Bu veri SSK, Bağkur emeklilerinin maaş farkı olacak" ifadelerini kullandı. Memur ve memur emeklilerine toplu sözleşme ile belirlenen yüzde 15’lik zam oranı yüzde 25,81’lik enflasyon ile fark yaratacak. Bu durumda yüzde 20,34 maaş farkı verilmesi gündemde.
REFAH PAYI TAHMİNİ
Emin Yılmaz, "Hükümetin eşit zam politikası nedeniyle refah payı tahminim yüzde 5 olacak. SSK ve Bağkur emeklileri yüzde 25,81 + % 5 refah payı ile yüzde 30,81 zam alacak" dedi. Memur emeklilerine ise yüzde 5 oranında daha fazla refah payı verilmesi planlanıyor. Memurların ise 2023 yılı Temmuz ayında aldığı 8.077 TL seyyanen zam nedeniyle refah payı beklenmiyor.
KÖK MAAŞ DÜZENLEMESİ
Yılmaz, "Kök maaşlarla ilgili düzenleme yapılması şart. Enflasyon farkları kök maaşlara geliyor. 8.000 TL’nin altında kalan maaşlar için düzenleme gerekiyor. 2000 yılı öncesi intibak yasası ile maaş düzenlemesi yapıldı. 2000 yılı sonrası için de düzenleme şart" dedi.
EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI BEKLENTİSİ
Kamuoyunda, kök maaşların 10.000 TL’ye çıkarılacağı konuşuluyor. Yılmaz, "En düşük emekli maaşı 12.500 TL veya 15.000 TL arasında olabilir" dedi.