TÜİK’in ağustos raporuna göre, aylık enflasyon yüzde 2.47, yıllık enflasyon ise yüzde 51.97 olarak belirlendi.
Memur ve memur emeklilerinin enflasyon farkı alabilmesi için en az yüzde 3.99'luk bir enflasyon artışı gerekecek. Bu durumda, 7. Dönem Toplu Sözleşme çerçevesinde ek olarak yüzde 6'lık bir zam uygulanması öngörülüyor.
SGK ve Bağ-Kur emeklileri için temmuz ayında yüzde 3.32, ağustos ayında ise yüzde 2.47'lik bir enflasyon farkı sağlanmış durumda. Yapılacak zamlar Ocak 2025'te maaşlara yansıyacak ve bu zammın hesaplamasında her ay açıklanan enflasyon oranları birikimli olarak dikkate alınacak.
Memur ve memur emeklileri, toplu sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkı da alacak. Ocak 2025’te memurlar ve memur emeklileri toplu sözleşme çerçevesinde yüzde 15 oranında bir artış görecekler.
Ağustos ayı itibarıyla bu artış oranı yüzde 5.78’i geçmiş durumda. Ancak kesin rakam, eylül, ekim, kasım ve aralık aylarındaki enflasyon verilerinin açıklanmasıyla netleşecek.
Emeklilerin alacağı zam oranı, yıl sonu enflasyon tahminlerine bağlı olarak dört farklı senaryoda değerlendiriliyor:
Eğer enflasyon yüzde 38 olursa, emeklilerin alacağı zam farkı yüzde 10.63 olacak.
Enflasyon yüzde 40'a çıkarsa, zam farkı yüzde 12.24 olarak hesaplanacak.
Enflasyon yüzde 42 olursa, zam oranı yüzde 13.85 olarak belirlenecek.
Enflasyon yüzde 43.31 olursa, zam farkı yüzde 14.90 olarak gerçekleşecek.
Ağustos ayında yapılan Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi, yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 43.31 olarak belirlemişti. Bu durumda, emeklilere yapılacak zammın yüzde 14.90 düzeyinde olması bekleniyor.
Bu artışların ardından, milyonlarca kişi için "sıfır zam" riski yeniden gündeme gelebilir.
Temmuz ayında yaşanan sorunun tekrarını önlemek adına, 12.500 TL olan en düşük emekli maaşının artırılması muhtemel görünüyor. Taban maaşın 14.000 TL seviyelerine çıkması da konuşulan ihtimaller arasında.