Mehmet Şimşek “Yeter!” Dedi, Duruma El Koydu. Şimdi de Erdoğan’ın Masasına Koyacak
Vatandaş kemer sıkarken, maddi imkanların tümünü şahısları adına seferber eden hükümet ülkeyi borç batağına götürmenin eşiğine geldi. Bakan Şimşek kamuda tasarrufun sağlanmasının büyük önem taşıdığını sıklıkla dile getiriyor. Tasarruf çok geniş bir alanı kapsıyor. İşte tasarruf paketinin ayrıntıları...
112
Türkiye günden güne artış gösteren enflasyon hezimetinden kurtulmaya çalışıyor. Enflasyonla mücadele kapsamında vatandaşın kemer sıkmasını söyleyen hükümet, temel besin ihtiyaçları, giyim, alkol, tütün mamulleri, benzin, kısaca elimizin değdiği gözümüzün gördüğü her şeyi alınamaz hale getirdi. Peki asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığı Türkiye’de son model lüks araçlarından konvoy yaparak gezen ülke yöneticileri, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kamuda tasarruf çağrısına uyacak mı? Konu sadece milyon dolarlık araçlardan oluşan konvoylar mı? İşte tüm ayrıntılarıyla kamuda tasarruf paketi…
212
Türkiye enflasyon sarmalından çıkmaya çalışıyor. Bu noktada kamu harcamalarının kısılması önem teşkil ediyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı kurumlarla yaptığı görüşmelerin ardından kapsamlı bir paket hazırladı. Yürürlüğe girmesi beklenen ilk paket ise tasarruf ve verimlilik paketi. Bu çalışmaların Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’a sunulması sonrasında son noktanın konulması bekleniyor.
312
SADECE ARAÇLAR DEĞİL
Hürriyet’ten Hace Boyacıoğlu’nun haberine göre; kamuda tasarruf denildiğinde akla sadece araçların gelmesinden rahatsızlık duyuluyor. Araçların sadece işin bir boyutu olduğu ifade edilirken şu noktalara dikkat çekiliyor:
* Esnekliği olan tüm harcama kalemleri elden geçirildi. Bunun içinde araç da var, sarf malzemeleri de, otellerde verilen eğitimler, dışarıda yapılan organizasyonlar da. Amaç, kamuda bütçe açığını daraltmak.
412
ÖN KONTROL MEKANİZMASI GELİYOR
Yapılması planlanan düzenlemelerden biri de harcamaları kontrol edecek bir ön mekanizma. Bu mekanizmayla kurum ve kuruluşların yaptığı harcamalar öncesinde değerlendirilecek ve o harcamanın gerekli olup olmadığını incelenecek. Yani bir ön kontrol mekanizması olarak devreye girecek.
512
ŞİMŞEK TALİMATI VERDİ
Kamu tasarrufuna yönelik planın detaylarıyla ilgili daha önce de şu bilgiler basında yer almıştı:
* Kamu kurumlarına kayıtlı tüm araçların envanteri çıkarılarak, tasfiye olması gerekenlerin listesi hazırlandı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in talimatı ile ilk etapta kamu kurumlarının kullandığı 500 araç satışa çıkarıldı. İkinci aşamada ise 1000 araçlık bir tasfiye listesi hazırlandı. Maliye Bakanlığı kaynakları, kamudaki araç satışı ve tasfiyesinin bu sayılarla sınırlı kalmayacağını, etap etap devam edeceğini kaydetti. Satışlardan elde edilecek gelir hazineye aktarılacak.
612
GÜVENLİK VE SAĞLIK DIŞINDA
* Yeni araç alımı ve kiralanması konusunda katı kurallar uygulanacak.
* Acil ihtiyaç durumunda, kamu kurumları öncelikle ellerindeki aracı sattıktan sonra yerine yenisini alabilecek veya kiralayabilecek.
* Güvenlik ve sağlık alanında kullanılanlar hariç, kamudaki taşıt sayısının artışına izin verilmeyecek.
* Araç kiralamalarına da etap etap son verilmesi de gündemde. Kiralama sözleşmeleri biten araçların yerine yeni sözleşme yapılmaması tartışılıyor.
* Makam aracı kullanacak kadrolar yeniden belirlenecek. Üst düzey bürokraside, bazı pozisyonlardaki makam aracı uygulamasına son verilecek.
712
SERVİS ARAÇLARI İPTAL EDİLECEK
Kamu personelinin kullandığı zorunlu olmayan servis araçları iptal edileceği, bunun yerine personele ulaşım kartı verilmesinin planlandığı belirtiliyor.
Öte yandan, kamuda, demirbaş alımından, kırtasiye harcamalarına, temsil, tören ve ağırlama giderlerinden personel harcamalarına kadar her alanda yapılacak kesintilere ilişkin planlama yapılıyor.
HaberTürk’ten Birol Aydemir ise vatandaşın yanında kamunun da kemer sıkmasını sağlayacak önlemlerin şu başlıklar altında toplandığını yazmıştı.
812
SOSYAL PROJELER ÖNCELİKLİ
* Kamu harcamaları ve yatırımları öncelik sırasına alınacak. Tarım, sulama, baraj, istihdam gibi ülke ekonomisini etkileyecek, üretimi artıracak ve vatandaşın refahına, karnının doymasına katkı sağlayacak projelere ve harcamalara öncelik verilecek.
* Köprü, otoyol, viyadük ya da ertelenmesinde sakınca bulunmayan projeler ertelenecek veya iptal edilecek. Sosyal projelere ağırlık verilecek.
* Acil ihtiyaçlar belirlenip, bunu karşılayacak projeler öne alınacak. Şu anda aciliyet arz etmeyen enerji projeleri bile ertelenecek. Doğrudan temin işlerle ilgili de kontrol ve sınırlama mekanizması kurulacak.
912
UBER BENZERİ ARAÇ HAVUZU
* Kamuda, güvenlik ihtiyacı ve görevin gerektirdiği makam ihtiyaçlarının karşılanması öncelikli olmak üzere yasal olarak belirlenmiş tahsisler dışında makam aracı kullanımı ve araç tahsislerine sınırlama getirilecek. Suistimallerin önüne geçmek amacıyla sıkı bir denetim getirilecek.
* Yeni alımlarda yerli araç ve offset uygulamalarına ağırlık verilecek. Makama tahsisli araçlar dışında kullanılan hizmet araçları için belirli sayıda araçtan oluşan bir havuz kurulacak. UBER benzeri bir sistem kurulması planlanıyor. Bu sistemle araçların yakıt gideri ve mevzuat dışı kullanımının da önüne geçilmesi amaçlanıyor.
1012
PERSONEL MAAŞLARI VE ÖDENEKLER
* Toplum vicdanını yaralayan kamu maaşlarına son verilecek. Görevin gerektirdiği Yönetim Kurulu ödenekleri, huzur hakkı, yasal maaş ve harcırahlar dışındaki bütün ekstra ödemeler kaldırılacak.
* Kamu İktisadi Teşekkülleri ile kamu iştiraklerinde görevin niteliğine uygun ücretlerin ödenmesi sağlanacak. Birçok kamu iştirak şirketindeki ücretler, özel sektörü katlamış durumda. Cumhurbaşkanı kararnamesi ile yapılacak bu düzenlemeler için gerekirse yasa çıkarılacak.
1112
KAMU HİZMET BİNALARI
* Aynı zamanda; kamu hizmet binaları inşaatları da aciliyet arz etmeyen harcamalar kapsamında erteleniyor. Yeni bina inşaatı yapılmayacak ve yüksek kirası olanlar da tasfiye edilecek.
* Yurt dışı konferans, görevlendirme, yurt içi seminer ve toplantılar da acil olanlar dışında yapılmayacak. Harcırahlar dışında, haberleşme giderlerine de kısıtlama getirilmesi planlanıyor.
1212
KAMUDA KAÇ ARAÇ VAR?
Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, merkezî yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin mülkiyetinde 115 bin 904 adet taşıt bulunuyor. Bu taşıtların 72 bin 373’ü savunma ve güvenlik, 9.973’ü sağlık, 8.136’sı tarım ve ormancılık, 7.579’u eğitim, 4.772’si adalet, 13 bin 71’i ise diğer idari hizmetlerde kullanılıyor.