Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimkşek'in geçen hafta açıkladığı kamuda tasarruf tedbirlerinin yankıları sürüyor.
Tasarruf paketinde yer alan, özellikle memurların hakları, makam araçları ve kamuda çift maaşlarla ilgili düzenlemeler dikkat çekmişti.
Orta Vadeli Plan'daki hedefleri tutturmaya çalışan Mehmet Şimşek'in hamleleri yetersiz bulunmuştu.
Gazeteci-yazar Murat Yetkin, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ekonomi politikalarına ilişkin bir değerlendirmede bulundu.
BAŞBAKAN ETKİSİ
Gazeteci-yazar Murat Yetkin, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek için Orta Vadeli Program (OVP) gereği etkisi yüksek ama yetkisi bakanlığıyla sınırlı bir, "fiili başbakan" benzetmesi yaptı.
Yetkin, Şimşek için "fiili başbakan" benzetmesi yaparak, "Bu kendi talebi de olmadı; krizden çıkış için Orta Vadeli Planın aksaksız uygulanması gereği Şimşek’i etkisi yüksek ama yetkisi bakanlığıyla sınırlı bir fiili başbakan işlevine taşıdı" ifadelerini kullandı.
"HAZİRAN VE TEMMUZ AYLARINDA ÇETİN BİR SINANMADAN GEÇECEK"
"Şimşek yetkisi olmasa de etkisi olan bir başbakan gibi. Bu etki özellikle Haziran ve Temmuz aylarında çetin bir sınamadan geçecek" yorumunu yapan Yetkin, "Önümüzdeki iki aydaki çetin sınavlar daha farklı. Kamu İhale Yasası düzenlemeleri ile Vergi Reformu düzenlemelerinin Meclis’e gelmesi bekleniyor. 2001 mali krizi sonrası Kemal Derviş reformlarıyla getirilen Kamu İhale Yasasında her bir önemli ihaledeki müteahhitlerin ihtiyaçlarına göre yapılan değişiklikleri saymayı ben 192’de bıraktım.
Şimşek’in önerilerine TBMM’de, şuraya yazıyorum, muhalefet partilerinden AK Parti Grubundan muhalefet gelme ihtimali var. Keza Şimşek’in vergi denetiminin sıkılaştırılması ve vergi muafiyetlerinin azaltılması önerisinin de Temmuz sonuna dek TBMM’den çıkması gerekiyor; çok kolay olmayacak. O nedenle yetki Erdoğan’da olsa da Şimşek’in başbakan etkisini kullanması gerekecek" ifadelerini kullandı.