Mehmet Şimşek Açıkladı: "Kirada Yüzde 25 Zam Sınırı Kalkacak, Yerine O Uygulama Gelecek"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugün yaptığı açıklamada Temmuz ayı itibarıyla ikinci yılını dolduracak kirada yüzde 25 zam uygulamasının sona ereceğini belirtti. Şimşek'in açıklamasının ardından ev sahipleri ve kiracılar için devreye alınması beklenen yeni uygulamaya dair kulis bilgileri paylaşıldı.

AKP iktidarının izlediği hatalı ekonomi politikaları nedeniyle kontrolden çıkan kira ve konut fiyatları, ekonomide sıra dışı adımların atılmasına neden olmaya devam ediyor. 2022 yılının Temmuz ayında alınan karar ile konut kiralarında yıllık zam tavanı yüzde 25'e sabitlenirken, ikinci yılını tamamlayacak uygulamaya ilişkin Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten dikkat çeken ifadeler geldi.

Şimşek, söz konusu uygulamanın piyasa ekonomisine aykırı olduğunu ve olağanüstü dönemlerde alınan, süreli bir tedbir olduğunu belirterek yaz aylarında uzatılması için bir sebep olmadığını belirtti. Şimşek, "Devam etmesi için bir sebep görmüyorum, etmemesi gerektiğini düşünüyorum, etmesi yönünde yapılan bir çalışma da yok. Büyük ihtimalle devam etmez diye düşünüyorum" ifadelerini kullanarak atılacak adımları sıralarken, kiracılar ve ev sahiplerini ilgilendiren yeni uygulamaya ilişkin kulis bilgileri sızmaya başladı.

EV SAHİBİ VE KİRACILAR İÇİN YENİ SINIR GELEBİLİR

İki yıldır uygulanan kira tavanı nedeniyle yeni kiracılar ile eski kiracılar arasındaki ücret farkı adeta uçuruma dönmüş durumda.

Kira fiyatlarında yüzde 25 zam sınırının kaldırılması ve ev sahiplerinin zam oranında tamamen serbest bırakılması ise kiracılar için birçok yeni soruna neden olabilir. Bu durumun önüne geçebilmek amacıyla, kira sınırının doğrudan kaldırılmasının yerine, iki farklı alternatif üzerinde çalışılıyor.

Birinci senaryoda söz konusu yüzde 25'lik tavanın bir yıl boyunca geçerli olacak şekilde yüzde 50'ye çıkarılması düşünülürken, ikinci senaryoda ise kira zam sınırı ÜFE/TÜFE oranına göre belirlenecek.

TÜİK tarafından açıklanacak yıl sonu enflasyonunun kira zamlarında referans olarak alınacağı yeni uygulamanın hayata geçirilmesi muhtemel gözükürken, değişiklikle ilgili kesin bilgi Haziran ayında resmen açıklanacak.

Ekonomi Haberleri