Amasya'nın Aksalur köyüne bağlı Çay mahallesinde yaşayan Mehmet Çilli, 9 dekarlık serasında yaz boyu ailesiyle beraber domates yetiştirdi. Domates dışında direklerin altında boş kalan kısımları ise patlıcan diken Çilli, domateslerin yanı sıra bir de patlıcan satmaya başladı. Yaz mevsiminin sona ermesiyle beraber domates bitkilerini söken çiftçi, patlıcanların ürün vermeye devam ettiğini görünce sökmeyip büyütmeyi sürdürdü.
Özellikle de son 2 aydır oldukça iyi verim alan Çilli, kilosu 10 liradan pazarlayarak ülkenin dört bir yanına gönderiyor. Öte yandan patlıcanlar pazar tezgahında ise 35 liralara kadar çıkıyor. 76 yaşındaki Çilli, yılbaşına kadar patlıcanları sökmeyi düşünmediğini ifade ederek, "Tel altlarına patlıcan dikmiştik. Burada 9 aydır patlıcan topluyoruz. Kimse tahmin etmezdi. Havanın çok soğuk olmaması etkili oldu. Allah bereket versin. İyi para kazandık" dedi.
Patlıcanların lezzetini öven çiftçi, "Bu lezzeti Antalya'da bulamazsın. Biz burada doğal yetiştiriyoruz. Ayrıca serada patlıcan çok nazik ve kaliteli olur" diye konuştu.
Çilli'nin bu başarısı, Türkiye'deki diğer çiftçiler için de ilham kaynağı oldu. Çilli, yaptığı açıklamada, "Bu yöntemi herkese tavsiye ederim. Patlıcanlar çok lezzetli ve kaliteli oluyor. Ayrıca çok karlı bir iş" dedi.
Çilli'nin başarısı, Türkiye'de tarım alanında yeni bir dönemin başlangıcı olarak yorumlanıyor. Çiftçinin bu yöntemi, kış aylarında patlıcan üretiminin artmasına ve fiyatların düşmesine katkı sağlayabilir.