İSO'dan yapılan açıklamada, "Üretim açısından en iyi performansı gıda ürünleri sektörü gösterirken, en belirgin düşüş ağaç ve kağıt ürünleri ile makine ve metal ürünlerinde gerçekleşti. Gıda ürünleri, elektronik ve elektrikli ürünler ve ana metal sektörlerinde büyüme kaydedildi. Siparişlerde en keskin yavaşlama makine ve metal ürünlerinde olurken, 10 sektörün sekizinde çalışan sayısı arttı" denildi.
IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, Sektörel PMI verilerine ilişkin, "Türkiye’de koronavirüs kısıtlamaları Mayıs ayında sektörlerin göreli performanslarını etkiledi. Salgının ilk dalgasındaki tabloya benzer şekilde, gıda ürünleri gibi temel ihtiyaç maddeleri daha fazla talep görürken aralarında tekstil ile giyim ve deri ürünleri sektörlerinin de yer aldığı bazı sektörlerin zorlanmaları dikkat çekti'' değerlendirmesinde bulundu.
Harker, "Son aylarda dünya ölçeğinde talebin arzı aştığı ve küresel imalat sektöründeki toparlanma sonucu yüksek talep düzeyini koruması beklenen ana metal sanayi, elektronik ve elektrikli ürünler gibi sektörlerde de iyileşmeler kaydedildi. Türkiye’deki imalatçıların umudu, kısıtlamaların gevşetilmeye başlamasıyla birlikte, 2020’nin ortalarında tanık olunan geniş çaplı toparlanmanın bir benzerinin yaşanması yönünde" diye konuştu.
Buna göre, tedarikçilerin teslimat sürelerinde genele yaygın artışlar devam ederken en ciddi bozulma ana metaller ile elektronik ve elektrikli ürünler sektörlerinde gerçekleşti. Girdi teminindeki zorluklar enflasyonist baskılara katkı yaparken Türk lirasındaki zayıflık da fiyatlarda yükselişe yol açtı.
Sektörlerin çoğunda girdi fiyatları nisana göre daha düşük oranda artış kaydetse de girdi maliyetleri enflasyonu belirgin düzeyde kalmaya devam etti. Maliyet yüklerindeki en hızlı artış ana metaller sektöründe gerçekleşti.
İzlenen sektörler içerisinde en yüksek nihai ürün fiyatları enflasyonu makine ve metal ürünlerinde gerçekleşti. En düşük fiyat artışı ise yeni siparişlerdeki yavaşlamanın fiyatlama gücünü etkilediği giyim ve deri ürünleri sektöründe gerçekleşti.
Kısıtlamalara bağlı olarak birikmiş işlerde yaşanan azalma, birçok sektörde firmaların satın alma faaliyetlerini sınırlamasına yol açtı. Öte yandan, girdi alımlarının arttığı üç sektörde dahi, malzeme temininde yaşanan zorluklar girdi stoklarının azalmasına yol açtı. Sektörlerin tamamında nihai ürün stokları düşüş kaydetti.