Yaz sofralarının vazgeçilmezi fasulye, daha bir kaç gün önce fiyatı ile cep yakarken, hasat mevsiminin gelmesi ile beraber fiyatı 15 TL'ye kadar geriledi.
Türkiye'nin fasulye üretim merkezlerinden olan Ege bölgesindeki üreticiler, yaklaşık 1 ay önce 200 TL'ye satılan fasulyede görülen bu büyük düşüşten memnun değil.
Çiftçiler, alım fiyatlarının düşmesinden dolayı elektrik, sulama ve toplamam maliyetlerini karşılamadıklarını belirtirken, günlük olarak işçilere yaklaşık 1000-1500 TL yevmiye veren tarla sahipleri, bu mağduriyetlerinin giderilmesini bekliyor.
TAZE FASULYE NASIL TÜKETİLMELİ?
Yemek olarak da tüketildiği gibi kavrularak da tüketibilen şifa deposu taze fasulye, özellikle yaz aylarında sofralarımızın vazgeçilmezi oluyor.
Uzmanlar, besin değerlerinin kaybolmaması taze fasulyeyi mevisiminde tüketilmesi tavsiyesinde bulunurken, dondurulmuş sebzelerin besin değerleri tazesine göre daha düşük olduğu belirtiliyor.
Bütün meyve sebzelerde olduğu gibi fasulyenin de tüketilmeden önce mutlaka yıkanması gerekmektedir. Bu sayede ilaç kalıntıları ve topraktan geçebilecek olası bakterilerden kurtulunabilir.
Fasulye pişirme esnasında besin değerlerinin kaybolmaması için yağda uzun süreli yakılarak kavrulmamalıdır.
Fasulyeler kontamine olmaması için temiz bir bıçakla doğranmalıdır.