Mandalina'nın kilogramında 5 TL arttı!

TARSİM, ihracatçıların talebi üzerine mandalinanın sigorta bedelini kilogram başına 7,5 TL’den 12,5 TL’ye çıkardı. Bu adım, 2023'te 576 milyon dolarlık ihracat yapan mandalina üreticilerini olası afetlere karşı güvence altına almayı amaçlıyor.

İhracatçılar, mandalina bahçelerindeki ürünleri don ve dolu gibi afetlere karşı korumak için sigorta bedelinin artırılmasını talep etti. Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş. (TARSİM), bu talebe yanıt vererek, satsuma mandalinasının sigorta bedelini kilogram başına 7,5 TL’den 12,5 TL’ye yükseltti. Diğer narenciye ürünleri olan portakal, limon ve altıntop için de benzer iyileştirmeler yapıldı.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE TARIM SİGORTASI

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Hayrettin Uçak, iklim değişikliğinin etkilerinin artmasının tarım sigortasının önemini artırdığını belirtti. Uçak, doğru sigorta bedellerinin belirlenmesinin sürdürülebilir tarım için kritik olduğunu vurguladı ve bu konuda hızlı bir şekilde adım atan Tarım ve Orman Bakanlığı ile TARSİM'e teşekkür etti.

EGE BÖLGESİ TURUNÇGİL REKOLTESİ

Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün hazırladığı rekolte tahmin raporuna göre, Ege Bölgesi'nde 2024/25 sezonunda 682 bin ton narenciye üretimi bekleniyor. Portakal, 286 bin 403 tonla ilk sırada yer alırken, mandalina 262 bin ton, limon 127,5 bin ton ve altıntop 6 bin 127 ton olarak tahmin ediliyor.

Ekonomi Haberleri