Narenciye üretiminin merkezlerinden Adana’nın Kozan ilçesine bağlı Acarmantaş köyünde limon ve mandalina dalında kaldı. Geçen sene kilosu 7 liradan satılan limon bu sene 1 ile 1,5 liraya satılıyor ancak alıcı bulunamıyor. Narenciye üreticisi Hatice Köseli, "Limon başında kaldı, üretici perişan durumda" dedi. Mandalina üreticisi Arif Erkek ise, "Alan yok satan yok. İşte narenciye üreticisi sıkıntıda. Bende şimdi 130 ton ile 150 ton arasında var daha 1 kilo satmadım" diye konuştu. Başka bir üretici Mahmut Açıcı ise, "Biz bu narenciyeye, limona güvenerek çok masraf ettik. Çok ilaç aldık borçlarını ödeyemedik. Çocuklarımız okuyor. Ne yapacağımızı bilmiyoruz" diye konuştu.
Adana’nın Kozan ilçesine bağlı Acarmantaş köyünde narenciye üreticileri perişan. Türkiye’de narenciye üretimlerinin merkezlerinden olan Acarmantaş’ta üreticiler geçen yıl kilosunu 7 liraya sattığı limonu bu yıl 1 ile 1,5 liraya bile satamadıklarını ifade ediyorlar. Mandalina üreticisi ise 150 ton mandalinadan henüz 1 kilo bile satamadığını aktardı.
"LİMON BAŞINDA KALDI ÜRETİCİ PERİŞAN"
Narenciye üreticisi Hatice Köseli, "Burası Adana Kozan Acarmantaş köyü narenciye üreticiliği ile tanınan bir yer. Limonlarımızı satışa başladı fakat alıcı yok. Geçen yıl çok alıcı vardı, kilosu 7 liradan gidiyordu, 6 liradan gidiyordu fakat bu sene 1 lira, 1,5 lira arasında gidiyor ama alıcı yok. Alıcı olmadığı gibi maliyetlerimiz çok fazla, gübre fiyatları, ilaç fiyatları, yevmiyeler, 560 lira oldu yevmiyeler. İlaçlarımız çok pahalı. Limon başında kaldı, üretici perişan durumda" dedi.
"ÇOK İLAÇ ALDIK BORÇLARINI ÖDEYEMEDİK"
Bir başka üretici Mahmut Açıcı, "Bu sene limonumuz, narenciyemiz hiç para etmiyor. Geçen sene 7 liraya sattığımız limon şu an 1,5, 2 lira. Kozan yöremizin limonu Dünya’da birinci. Aroması ekşi oranı çok yüksek. Biz bu narenciye limona güvenerek çok masraf ettik. Çok ilaç aldık borçlarını ödeyemedik. Çocuklarımız okuyor. Ne yapacağımızı bilmiyoruz şaştık kaldık" diye konuştu.
"150 TON MANDALİNAM VAR DAHA 1 KİLO SATMADIM"
Mandalina üreticisi Arif Erkek ise şunları söyledi:
"Şimdi bizde en çok olan okitsu (mandalina çeşidi) o da şu an başında kaldı. Alan yok satan yok. İşte narenciye üreticisi sıkıntıda. Bende şimdi 130 ton ile 150 ton arasında var daha 1 kilo satmadım. Ziraatçiye de borçluyuz, 300- 400 bin. 20-30 sene önce herkes malını kendi satıyordu şimdi bir hal yasası çıktı, malını arabana koyupta götürüp satamıyorsun. 20 liraya poşetle vatandaş alıyor pazardan ben 10 liraya şimdi malımı götürür Adana’nın semt pazarlarına girdirseler satarım ama giremiyorsun. Al sana 3 bin 500 lira ceza. Ürettiğin malı satamıyorsun. Eskiden ürettiğimizde Karadeniz Bölgesi’ne çok gittik biz. Geçen sene ben burada dalında, çarptım 4 bin liraya verdim şimdi de 1000 liraya alıcı yok."