Maliye şirketleri hesap vermeleri için çağıracak. İşte şirketlere sorulacak olan o sorular

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 2023 Yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda yer alan bilgilere göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı şirketleri kısa süre içinde sekiz başlıkta izaha çağıracak. işte şirketlerin izaha çağıralacağı konular.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın ödenmeyen kıdem tazminatlarının gider yazılması, gayrimenkul satışlarında usule aykırılık, şüpheli alacakların üstünde karşılık ayrılması gibi konulardan dolayı şirketleri kısa süre içinde Maliye ayrıntılı cevap vermek üzere Bakanlığ'a çağırılacağı öğrenildi.

NTV'ye konuşan Yeminli Mali Müşavir Abdullah Tolu, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 2023 Yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda yer alan konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

İşte Maliye’nin kısa bir süre içerisinde şirketlerden izah isteyeceği konular:

1-) Finansman Gider Kısıtlamasına Uyulmaması:

Bazı kurumlar, 2022 yılına ilişkin beyanname hazırlarken finansman gider kısıtlamasına uymadı. Katlandıkları giderlerin kanunen kabul edilmeyen giderlere eklenmediği belirlendi.

2-) Girişim Sermayesi Fonuna İlişkin Sınırın Aşılması:

2022 mali yılına ait beyanname ve mali tablolar incelendiğinde, girişim sermayesi fonu için belirlenen sınırların aşıldığı tespit edildi.

3-) Şüpheli Ticari Alacaklar Üzerinde Karşılık Ayrılması:

Kurumlar vergisi beyannamelerinde, şüpheli ticari alacaklar karşılığı olarak ayrılan tutarların fazla gösterildiği belirlendi.

4-) Teknogirişim ve Teknokent Sermaye Desteklerinde Sınır Aşımı:

İndirim yapılan tutarların yasal sınırları aştığı tespit edildi.

5-) Kâr Tutarlarındaki Uyuşmazlık:

2022 yılında yüklenen beyannamelerde kâr tutarlarının birbirinden farklı olduğu belirlendi.

6-) Reeskont İşlemlerinde Uyumsuzluk:

Bazı mükelleflerin reeskont işlemleri sırasında mevzuata uymadığı, bu durumun vergi gelirlerinde azalmaya neden olduğu tespit edildi.

7-) Ödenmeyen Kıdem Tazminatlarının Gider Yazılması:

Kıdem tazminatı karşılığı olarak ayrılan ancak ödenmeyen tutarların, Kanunen Kabul Edilmeyen Gider (KKEG) olarak dikkate alınmadığı belirlendi.

8-) YMM Raporu Olmadan Gayrimenkul Satış Kazancı İstisnası:

Tam tasdik yaptırmayan mükelleflerin, gayrimenkul satış kazancı istisnasından yararlandığı ancak gerekli YMM raporunu sunmadığı tespit edildi.

ŞİRKETLER NASIL ADIMLAR ATMALI?

Şirketlerin bu konulara ilişkin yapmaları gerekenler ise hatalı işlemleri varsa erkenden düzeltmeleri, haklı oldukları konular varsa düzeltme yapmayarak izah yazısını beklemeleri ve sonucuna göre yargı yoluna başvurmaları gerekiyor.

Ekonomi Haberleri