Mahkeme Kararını Açıkladı: Dev Avm çöküşün eşiğinde

İstanbul, Ankara ve Türkiye'nin birçok şehrinde binlerce dükkana ev sahipliği yapan Forum AVM'leri hakkında mahkeme kararını açıkladı. Milyonlarca dolarlık borç ile iflas riski yaşayan 9 AVM'de toplam 1500'ün üzerinde dükkan olduğu belirtilirken, Marmara Forum ve Forum İstanbul'un da aralarında bulunduğu alışveriş merkezleri için 1 yıllık kesin mühlet kararı verildi.

Tüketim kültürüyle birlikte Türkiye'nin birçok şehrinde ortaya çıkan AVM'ler, İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde her yıl milyonlarca müşteriyi ağırlıyor.

Bu kadar yoğunluğa rağmen çok sayıda AVM, yaşanan ekonomik kriz nedeniyle iflas aşamasında. Artan maliyetler gerekçesiyle geçtiğimiz aylarda mali darboğaza giren Forum AVM'lerine ilişkin beklenen duruşma bugün yapıldı.

Halk TV'den Dinçer Gökçe'nin haberine göre, İstanbul'un en çok ziyaretçi alan AVM'lerinden Forum İstanbul ve Marmara Forum'un da içlerinde bulunduğu 9 AVM hakkında mahkeme, bir yıllık kesin mühlet kararı verdi.

AVM'LERİN TOPLAM BORCU 600 MİLYON EURONUN ÜZERİNDE

Yapılan incelemelerde 600 milyon euronun üzerinde borcu olduğu belirtilen alışveriş merkezi grubu, geçtiğimiz aylarda konkordato başvurunda bulunmuştu. Şirketin, büyük bölümü bankalara olmak üzere borçlarını eksiksiz şekilde ödeyemediği belirtilirken, alacaklı olan bankalar mahkemeye sundukları savunmada Forum AVM'lerinin mevcut ekonomik tablolarının söz konusu krizden çıkmak için uygun olmadığı belirtildi ve kesin mühlet talebinin reddedilmesi istendi.

Ancak mahkeme, geçmiş duruşmalarda atanan konkordato komiser heyetinin hazırladığı rapor doğrultusunda Forum AVM'lerin talebini haklı buldu ve bir yıllık kesin mühlet kararı aldı. Bu karar sonucunda AVM'nin varlıkları, belirlenen süre boyunca haczedilemeyecek.

ALACAKLI BANKALAR KARARA KARŞI ÇIKTI

Duruşmada söz alan ve alacaklı konumdaki 4 bankanın avukatı ise, kesin mühlet kararı verilmemesini istedi. Garanti Bankası’nın avukatı “Projenin başarı şansı bulunmuyor. Bu nedenle kesin mühlet koşulları oluşmadı. Kira bedellerinin tahsil edilmesine yönelik ara karardan dönülsün. Davanın reddine karar verilsin” dedi.

Yapı Kredi Bankası avukatı ise “Konkordato komiser heyeti raporuna göre, şirketlerin giderleri artmış kar oranı ise azalmış. Ön projedeki hedeflere ulaşılamayacağı kanaatindeyiz. Bu nedenle kesin mühlet taleplerinin reddine karar verilsin” ifadelerini kullandı.

İFLASTAN ÖNCEKİ SON ÇIKIŞ

Kesin mühlet kararını açıklayan mahkeme, bu kararı bir yıl ile sınırlı tutarak AVM grubuna içerisinde bulunduğu mali darboğazdan çıkması için süre tanımış oldu.

600 milyon euronun üzerindeki borcun kontrol altına alınamaması ve alacaklı taraflara taahhüt edilen ödemelerin yerine getirilmemesi halinde süre sonunda mahkeme 9 AVM için iflas kararı alabilecek.




Ekonomi Haberleri