Lanetli Metal FİGHT ile Altın Çağına Giriyor

Ekonomim yazarı Şeref Oğuz, bugünkü köşe yazısında eski ABD Başkanı Trump'a yapılan silahlı saldırının altına olan etkisini değerlendirdi.

Eski ABD başşkanı Donald Trump'ın kulağını sıyırıp geçen kurşun, altın piyasasını nasıl etkileyecek?

Ekonomim yazarı Şeref Oğuz, bugünkü yazısında yorumladı.

Trump, olayın hemen ardından yüzü kanlar içindeyken yerden kalkarak yumruğunu havaya kaldırıp “Fight, fight!” (Savaş, savaş) diye bağırmış, ardından hastaneye kaldırılmıştı.

Oğuz, "Trump saldırısı, yalnızca siyaseti değil, ekonomiyi de derinden etkileyecek gibi görünüyor. Vurulduktan sonra neredeyse ağzından çıkan ilk kelime olan “fight”, yakın gelecekte daha gergin bir küresel arenanın habercisi mahiyetinde. Neticede ABD; “savaş” diye haykırmaya başlamış durumda…" diye yazdı.

Oğuz'un yazısının ilgili bölümleri şöyle:

Dünya ülkelei arasında gerginliğin tırmandığı zamanlar, insanlar yatırımlarını güvenli limanlara taşımak ister. Bu, tarih boyunca böyle olmuş, yükte hafif pahada en ağır olan “altına iltica” edilmiştir. Bu yüzden altın, “dünya güvensizlik endeksi” gibi çalışır ve savaş zamanları coşar, durur.

ONS 3 BİN DOLARA DOĞRU HIZ KAZANDI

Şu sıra 2,400 $ civarında olan altının onsu, bu yıl sonu itibariyle “3 bin doları bulur” tahminleri zaten yapılıyordu. Trump sesinden “fight” kelimesiyle, 3 binlik ons, yılsonunu bulmayabilir. Belki eylül, en geç Ekimde 3 bin dolar kehaneti gerçeğe dönüşebilir. Zaten tırmanıyordu, hızlanmış olarak… Üstelik yılın son çeyreğinde tırmanan yalnız altın olmayacaktır. Bitcoin de bu tırmanışa eşlik edecek, daha ötesine geçerek, sağlam paraların yasal dayanaklarıyla güçlenmiş olacak. Daha düne kadar serbest düşüşe geçen Bitcoine, Trump’un “fight” nidası paraşüt etkisi yapmış, tırmanışa geçmişti.

HUZUR GİDİNCE ALTIN SAHNE ALIR

■ Neden güvensizlik endeksi?

En bilindik ve tarih içinde test edilmişlik dışında altın, değerli bir madendir. Kıymetini sadece “nadirattan” değil, renginden, parıltısından, zihinlerdeki ihtişamından alır. Eğer fiyatı göreceli iniyorsa, dünyada barış ve huzur havası hâkimdir. Huzur gidince de genelde altın sahne alacaktır.

GÜVENSİZLİĞİN BESLEDİĞİ LANETLİ METAL

■ Altın nereye kadar tırmanır?

Görünen o ki, gelecek yıl 4 bin dolara dahi varacaktır. Zira Trump’un “fight” haykırışı belli ki daha huzursuz bir dünyaya girildiğini gösteriyor. Beş bin 500 yıllık tarihte 14 bin 500 savaş yaşanmış ve dünya bu süreyi sadece 6 gün savaşsız geçirmiş. Altın, güvensizliğin beslediği lanetli metal…

Ekonomi Haberleri