Kredi kartlarında bir dönem kapandı!

Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre, yılın ikinci çeyreğinde kredi kartlarından yapılan nakit çekimler birinci çeyreğe kıyasla yüzde 50,11 oranında azalarak, reel düşüş ise yüzde 54 olarak hesaplandı.

Sıkı para politikaları, yüksek enflasyon ve eriyen satın alma gücü, yılın ilk çeyreğinde kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarından nakit çekim eğilimini artırmıştı. 16 Mart itibarıyla kredili mevduat hesaplarına ve kredi kartlarından yapılan nakit çekimlere uygulanan faiz oranı yüzde 5 olarak belirlenmiş, bu oran tüketici kredilerindeki faiz oranlarına göre düşük kalmış; temerrüt faizi ise yüzde 5,3'e çıkarılmıştı. Bu önlemler, özellikle kredi kartlarından nakit çekimlerde etkili oldu. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, yılın ikinci çeyreğinde kredi kartlarından yapılan nakit çekimler, birinci çeyreğe göre yüzde 50,11 oranında azalmış, reel düşüş ise yüzde 54 olarak hesaplandı.

Birinci Çeyrekte Reel Artış Yüzde 5,68 Oldu

BKM verilerine göre, geçen yılın ilk çeyreğinde 182,9 milyar lira olan kredi kartlarından nakit çekimler, bu yılın ilk çeyreğinde hızlı bir artış göstermişti. Ocak ayında 116,15 milyar lira, Şubat ayında ise 121,25 milyar lira olan nakit çekimler, Mart ortasında faiz artışının ardından 89,33 milyar liraya gerilemişti. Bu durum, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 78,65, geçen yılın son çeyreğine göre ise yüzde 21,6 oranında bir artış yaşandığını ortaya koydu.

Kredi kartlarından nakit çekimler, bu yılın ilk çeyreğinde 326,74 milyar liraya yükseldi. Yılın ilk çeyreğindeki yüzde 15,06'lık tüketici enflasyonu düzeltildiğinde, 2023 yılı sonuna göre birinci çeyrekte kartlardan yapılan nakit çekimlerdeki reel artış yüzde 5,68 olarak gerçekleşti.

Nakit Çekimlerde Keskin Düşüş

Kredi kartlarından yapılan nakit çekimler yılın ikinci çeyreğinde de azalmaya devam etti. Kredi kartlarından Mayıs ayında 52 milyar lira, Haziran ayında ise 58,5 milyar lira çekildi. Bu durum, ikinci çeyrekte toplam kredi kartı nakit çekimlerinin 162,99 milyar liraya düştüğünü gösterdi.

İkinci çeyrekte, birinci çeyreğe göre kredi kartlarından yapılan nakit çekimler yüzde 50,11 oranında azaldı, iki çeyrek arasındaki yüzde 8,4'lük tüketici enflasyonu düzeltildiğinde reel olarak yüzde 54 oranında bir düşüş yaşandı. İstenilen hedef doğrultusunda, kredi kartlarından nakit çekimlerde belirgin bir azalma gerçekleşmiştir. Ancak, kredi kartlarındaki alışveriş harcamalarında beklenen ivme kaybı sağlanamamıştır. Kredi kartlarında geçerli azami akdi faiz oranı yüzde 4,25, temerrüt faiz oranı ise yüzde 4,55 olarak belirlendi.. BKM verilerine göre, yılın birinci çeyreğinde kredi kartlarından yapılan alışverişler 2 trilyon 565 milyar 490 milyon liraya yükseldi; bu, yılın son çeyreğine göre yüzde 18,4'lük bir artışı ifade ederken, ilk çeyrekteki enflasyon arındırıldığında reel artış yüzde 2,90 olarak açıklandı..

Ekonomi Haberleri