Konutta Japonya Modeli

Türkiye'de evlerin fiyatı artıyor, metrekaresi giderek küçülüyor. 2003 yılında yapı ruhsatı alınan dairelerin ortalama metrekaresi 136 metrekareydi. Ancak 2023 yılında bu oran 107 metrekareye kadar düştü. Akıllara evlerin küçüklüğüyle bilinen Japonya geldi. Peki Türkiye'de Japon modeli konut artacak mı?

İstanbul Gayrimenkul Değerleme istatistiklerine göre 2003 yılında İstanbul'da yapı ruhsatı alınan dairelerin ortalama metrekaresi 136'ydı. Ancak bu rakam 20 yıl sonra 2023 yılında 107 metrekareye kadar düştü.

Ancak birçok semtte evlerin ortalama 80 metrekare olduğu biliniyor. Metrekareler küçülüyor, fiyatlar artarken artık büyük evde oturmak hayal oldu.

Patronlar Dünyası'ndan Ali Kemal Erdem'in haberine göre "Gidişat böyle sürerse evlerinin küçüklüğü ile bilinen Japonya'ya benzeme ihtimalimiz var mı?" sorusunu Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ahmet Büyükduman yanıtladı.

JAPONYA'YA BENZEYECEK Mİ?

Büyükduman, sadece Japonya değil diğer birçok gelişmiş ülkedeki apartman formundaki evlerin daha küçük evler olduğunu ifade ederek "Türkiye'de de evlerin küçülmesi Türkiye’nin arazi rantının yükseldiğini, ister istemez daha küçük evlere geçilmek zorunda olduğunu gösteriyor" şeklinde konuştu.

Büyükduman'a göre Türkiye'de evlerin metrekarelerinin küçülmesi devam edecek. Büyükduman, 15 sene içerisinde evlerin ortalama metrekaresinin 80 metrekareye kadar düşebileceğini ileri sürdü.

Japonya'daki dairelerin ortalama metrekarelerinin 40-50 metrekare arasında olduğunu söyleyen Büyükduman, “Japonya’ya benzer miyiz?” sorusu üzerine "Japonya kadar olmayız" cevabını verdi.

Ekonomi Haberleri