İşte yurt, yemek ve yol hariç üniversite tarifesi: 1 milyon TL'yi aştı

Koç, Sabancı, Bilkent... aklınıza gelebilecek tüm vakıf üniversiteleri ücretlerine dev zam yaptı. Özel okulda okumak artık tam anlamıyla hayal oldu.

Türkiye'de eğitim konuları sık sık gündeme gelmeye devam ediyor. Son zamanlarda özellikle vakıf üniversitelerinin ücretleriyle ilgili tartışmalar ön plana çıktı. Sabancı Üniversitesi'nin yıllık ücreti 1 milyon 100 bin TL'yi bulurken, Koç Üniversitesi'nde bir akademik yıl için ödenmesi gereken tutar 1 milyon 75 bin TL olarak açıklandı.

Özel okul ücretlerini duyanlar büyük bir şaşkınlık yaşadı. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının ardından devlet üniversitelerine yönelme eğilimi artarken, özel üniversitelerin ücretleri ise hızla yükseldi. Geçen yıl 500 bin TL olan kayıt ücretleri bu sene 1 milyon TL'yi aştı.

YKS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte öğrenciler tercih maratonuna başladı. Üniversite tercihleri 25 Temmuz'da başlayıp 2 Ağustos'a kadar devam edecek. Ancak bu süreçte özel üniversitelerin 2024-2025 eğitim ücretleri de netleşmeye başladı ve birçok üniversite eğitim ücretlerine önemli oranda zam yaptı.

Örneğin, Sabancı Üniversitesi'nin 2023 yılında 510 bin TL olan yıllık ücreti, yeni akademik yılda 1 milyon 100 bin TL'ye yükseldi. Benzer şekilde, Koç Üniversitesi'nin eğitim-öğretim ücreti KDV dahil 1 milyon 75 bin TL olarak belirlendi. Koç Üniversitesi'nin yarı burslu Tıp Fakültesi'nin ücreti ise 800 bin TL olarak açıklandı.

Bilkent Üniversitesi ise eğitim-öğretim ücretini geçen yılki 310 bin TL'den bu yıl için 620 bin TL'ye çıkardı.

Veliler, bu yüksek rakamları görünce şaşkınlık içinde kalırken, eğitim ücretini iki taksitte ödemek isteyenlerin toplam maliyeti daha da artıyor. Örneğin, Koç Üniversitesi'nin açıklamasına göre, sadece güz dönemi için ödeme yapanlar, bahar dönemi için ek olarak KDV dahil 618.500 TL ödemek durumunda kalacaklar. Bu da toplamda 2 taksitte ödenmek istendiğinde Koç Üniversitesi'nin ücretinin 1 milyon 156 bin TL olarak belirlendiği anlamına geliyor.

Ekonomi Haberleri