Kiracılar için yeni dönem başladı! Ev sahipleri artık o belgeleri de talep edecek!

Kira artışında yüzde 25'lik sınırlamanın 1 Temmuz'da sona ermesinin ardından, ev sahipleri kiracı seçme kriterlerini oldukça sıkılaştırdı.

Şu anda, ev sahiplerinin kiracılardan GBT (Genel Bilgi Toplama) sorgulaması, kredi kartı bilgisi, borç durumu araştırması, Findeks raporu talep ettiği ve kefil istediği bildiriliyor. Ayrıca, kiracılardan tahliye taahhütnamesi istenmesi de yaygın bir uygulama haline gelmiş durumda.
Kira artışındaki yüzde 25'lik tavanın kalkmasıyla birlikte kira bedelleri hızla yükselmeye başladı ve bu durum, ev sahiplerinin kiracılara yönelik taleplerini de artırdı.

İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, "Eskiden insanlar boş evlerini kiraya verebilmek için büyük çaba sarf ederdi. Şimdi ise GBT (Genel Bilgi Toplama) raporu talep edenler, kredi kartı bilgisi isteyenler, ekonomik durum araştırması yapanlar ve Findeks raporu isteyenler çıkıyor. Ayrıca, ev sahipleri artık kiracılardan kefil talep ediyor, düzenli gelir ve maaş beyanı istiyor, hatta tahliye taahhütnamesi vermelerini şart koşuyorlar" şeklinde açıklamada bulundu.

"KİRACILAR YÜZDE 65,07 ZAMLA KARŞI KARŞIYA KALDI"

Son 2 yıldır kira kontratı yenileme dönemlerinde yüzde 25 zam sınırı uygulanırken, bu sınır 1 Temmuz itibarıyla sona erdi. Temmuz ayında açıklanan kira artış oranının yüzde 65 civarında olduğunu belirten İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, kira bedellerinin bir anda yükseldiğini dile getirdi. Kiracılar ile ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıkların arttığını ifade eden Akgün, "1 Temmuz'dan itibaren Türkiye genelinde bir milat başladı. Yüzde 25 kira artışı, 2 yıl devam etmişti. Ev sahipleri mutsuzdu, kiracılar mutluydu. İki yıl çabuk bitti. Kiracılar yüzde 65,07 zam oranıyla bu aydan itibaren karşı karşıya kaldı. Çaresizlik var. Artış yapmayanlar evi terk etmeye çalışıyor. Ödeyemeyecek konumda olanlar, yeni bir hayata tutunmaya çalışıyor. Kiracı-ev sahibi sorunları aldı başını gidiyor" diye konuştu.

"TAHLİYELER GÜNDEME GELEBİLİR"

Kiracıların bir anda kira bedellerini çok artırmak istemediğini vurgulayan Akgün, iki yıldır bekleyen ev sahiplerinin de rakamları yükselttiğini söyleyerek, "Ev sahipleri, iki yıldır bekledim, diyor. Yüzde 65,07'nin 07'sini bile istiyor. Tahliyeler gündeme gelebilir. Sürece arabulucular ve hukukçular katılabilir" dedi. İzmir'deki ortalama kira fiyatlarından örnekler veren Akgün, "Yeni dönemde 3 artı 1 evin kirası, ortalama 20 bin lira olması gerekirken enflasyon artışı ile rakam çok yükseliyor. 15 bin liraya oturan bir kiracının yeni kira bedeli 23-24 bin liraya kadar çıkıyor. Halbuki ev boş olsa belki 20 bin liraya kiraya verilecek. Yüzde 65,07 rutinde çok yüksek. Ama geçmişten gelen yüzde 25'lerin verdiği ağır tahribattan dolayı yüzde 65,07'lere saldıran mülk sahipleri var" dedi.

"SEKTÖRÜN BELİRLEYİCİSİ, EV SAHİPLERİ"

Kira bedellerinin yaz aylarında kaçınılmaz artış trendine girdiğini ifade eden Akgün, kiralık dairelerin giderek azaldığını belirterek, "Arz oluşmamış, talep çok fazla. İnsanlar ya evleniyor ya boşanıyor. Mülk sahipleriyle sorun yaşayan kiracılar tahliye ediliyor. Ciddi bir sirkülasyon var kira sektöründe" diye konuştu. İzmir'de boş bir dairenin fiyatının lokasyona göre, 15 ile 30 bin lira arasında değiştiğini kaydeden Akgün, ev sahiplerinin sektörün belirleyicileri olduğunu vurguladı. Akgün, şunları kaydetti: "Mülk sahiplerinin çoğu, kira bedellerini kendi belirliyor. 15 bin lira daireye 35 diyen de 40 diyen de var. Serbest piyasada mülk sahipleri istediği rakamı veriyor. Çaresiz kalan, ev arayan vatandaşlar, yüksek bedellerle karşı karşıya kalıyor. Fiyatı belirleyen mülk sahipleri, onlara destek veren de emlak müşavirleri oluyor."

"BANKA KREDİSİ ALABİLİYOR , EV KİRALAYAMIYORSUNUZ"

Ev sahiplerinin yeni kiracı ararken çok seçici davrandığının altını çizen Akgün, şöyle konuştu; "Geçmişte insanlar, boş evlerini kiraya verebilmek için bin takla atardı. Şimdi ise öyle bir konuma geldik ki GBT (Genel Bilgi Toplama) isteyenler de var. KKB (Kredi Kartı bilgisi) isteyen de var.

Ekonomik olarak insanların bankalara borcu olup olmadığı ile ilgili araştırma, findeks raporu isteyenler de var. Mutlaka kefil istiyorlar. Mutlaka çalışsın, düzenli geliri olsun, maaşı olsun, tahliye taahhütnamesi versin gibi şartları var. Bankaya gidip, krediyi rahat alıyorsunuz ama kolay kolay daire kiralayamayabiliyorsunuz. Kız istemeye gidiyorsunuz, gönüller bir olunca onu da çok rahat alıyorsunuz; ama bu tarafta mülk sahipleri, kiracılara inanılmaz kriterler dayatıyor. Kiracılara Allah yardım etsin. Yasa onlardan yana gibi bile görünse hepsine ev nasip etsin."

Ekonomi Haberleri