Kiracılar Bunu Beklemiyordu: Mahkemeden Yüzde 25 Sınırı Hakkında Emsal Karar

Hükümetin Temmuz 2022'de hayata geçirdiği ve konut kira artışlarında maksimum yüzde 25 zam sınırı öngören düzenleme hakkında dikkat çeken bir mahkeme kararı geldi. Açılan bir kira anlaşmazlığı davasında mahkeme ev sahibinden yana karar verirken, kararın diğer davalar için emsal oluşturabileceği belirtildi.

Türkiye'de yaşanan yüksek enflasyon, iğneden ipliğe tüm ürün ve hizmetlerde önlenemez bir fiyat artışı ortaya çıkarırken, artışların en keskin yaşandığı alanların başında konut fiyat ve kiraları gelmişti.

Hükümet, para politikası noktasında attığı hatalı kararların ardından kira fiyatlarının önüne geçemezken, çareyi enflasyonun yükünü ev sahiplerine yüklemekte bulmuştu. Temmuz 2022 itibarıyla hayata geçirilen düzenleme ile konut kiralarında yıllık tavan yüzde 25 zam sınırı getirilirken, enflasyonun TÜİK verilerine göre yüzde 65'i bulduğu bir ortamda yıllık yüzde 25 zam ev sahiplerini isyan ettirmişti.

Aylardır Türkiye'nin birçok bölgesinden gelen ev sahibi ve kiracı kavga haberlerinin ardından Yargıtay'dan dikkat çeken bir karar geldi.

MAHKEME YÜZDE 25 ZAM SINIRINI YETERLİ BULMADI

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 54. Hukuk Dairesi'nin verdiği kararla yüzde 25 zam sınırı delindi. Mahkeme yüzde 25 kira zammında konut kiralarında üst sınırının adil olmadığına hükmetti.

1 Temmuz 2022 tarihinde 1 yıl süreyle kira artış oranlarına yüzde 25 sınırı getirilmişti. Bu karar ekonomik krizin aşılamaması üzerine 2 Temmuz 2023'ten 2 Temmuz 2024 tarihine kadar bir yıl süreyle uzatılmıştı.

KİRACILAR TEDİRGİN OLDU

Mahkemenin yüzde 25 üzerinde zam yapmak isteyen ev sahibini haklı bulması ise çok sayıda kiracıyı tedirgin etmiş durumda. Son 2 yılda yüzde 25 üzerinde zammı kabul etmeyen kiracılar, değişikliğin kendileri için de geçerli olması halinde mevcut kiralarının iki katını ödeme ihtimaliyle karşı karşıya kalacak.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 54. Hukuk Dairesi bir davada yüzde 25 sınırının ‘adil olmadığına’ hükmetti. Gerçek Gündem'in haberine göre istinaf mahkemesinin ‘kiralarda yüzde 25 artış düzenlemesini’ tartışmaya açan karar süreci şöyle gerçekleşti:

İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde 2019 yılında ev kiralayan bir kiracı, 2021 yılında kira bedelini yıllık yasal artış oranları üzerinden yapılan zamları kabul etti.

Fakat ev sahibi, kiracının ‘yasal sınırlar’ içinde yaptığı artışın, taşınmazın bulunduğu site içerisindeki benzer taşınmazların kira rayiç bedellerinin altında kaldığını iddia ederek olayı yargıya taşıdı.

MAHKEME KARARINI VERDİ "YÜZDE 25 SINIRI ADİL DEĞİL"

Yerel mahkeme davada, ev sahibinin, kira uyarlama artışı başvurusunu reddetti. Bu karar üzerine ev sahibi davayı istinafa götürdü.

Dosyayı kabul eden İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 54. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararına uymadı ve "ülkemizde yaşanan olağanüstü ekonomik koşullar nispetinde kira artışları için getirilen yüzde 25'lik sınırın adil olmadığına" hükmetti.

EV SAHİBİNİN KAYBI TESPİT EDİLECEK

Mahkemenin, iktidarın, konut kiralarına getirdiği en fazla yüzde 25 artış getiren düzenlemesini ‘yok sayan’ kararını değerlendiren avukat Özgür Kip, "Kira tespit davası açmak için 5 yıllık süre gerekir. Ancak burada mahkeme tarafından ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz ve yüksek enflasyonun getirdiği kayıpların tespiti istenmiştir. Bilirkişiden istenen bu rapor doğrultusunda mahkemenin karar vermesi istendi" dedi.

KARAR EMSAL TEŞKİL EDİYOR

"Kira anlaşmazlığında ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum, enflasyon, kur ve doğal afet gibi olağanüstü durumlarla davanın koşulları gerçekleşmiş ise, bu karar emsal teşkil etmekte" diyen avukat Özgür Kip, "Kiralarda bu şartlar oluşmuşsa hali hazırda yüzde 25'lik kira sınırı uygulanmaz. Yani mahkeme bu kararı ile yüzde 25'lik kira sınırının önüne geçti" dedi.

Ekonomi Haberleri