Kira gelirini beyan etmeyenler yandı: Cezalar yolda!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira gelirlerine ilişkin beyan döneminin sona ermesiyle mükellefleri ilgilendiren açıklamayı yaptı. Şimşek, 700 bin kişinin kira geliri beyannamesi vermediğini ve ceza için gerekli bildirimlerin yapılacağını aktardı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira gelirlerine ilişkin beyan döneminin sona ermesinin ardından yapılan çalışmalara ilişkin değerlendirmede bulundu.

Kiradan gelir elde edenler bunu beyan etmek zorunda ancak birçok 700 bin mükellefin beyanname vermediği tespit edildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamasına göre; Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan hatırlatmalara istinaden beyan döneminden sonra 95 bin 989 mükellef beyanname verdi.

Böylelikle 18,3 milyar lira matrah ve 1,2 milyar lira vergi bildiriminde bulunuldu. Ancak Başkanlık bilgilendirme yapılmasına karşın beyanname vermeyen 700 bin kadar mükellef tespit etti. Şimşek, "Bu mükelleflerle ilgili bilgiler, haklarında cezalı işlem yapılmak üzere ilgili vergi dairelerine bildirilecek" dedi.

153 MİLYONLUK CEZA

Bu çalışmada, vergi dairesi memurları tarafından 400 binden fazla adreste fiili kontroller yapıldığı bilgisini veren Şimşek, kontroller neticesinde beyanname vermediği gerekçesiyle vergi dairesine çağrılanlar için yaklaşık 153,4 milyon liralık vergi ve ceza ihbarnamesi düzenlendiğini bildirdi.

Şimşek, ayrıca söz konusu mükelleflerden, bu çalışma sonrasında uyum göstererek kendiliğinden beyanname veren 46 bin kişi tarafından 200,7 milyon liralık gelir vergisi beyan edildiğini aktararak, şöyle devam etti:

"Diğer taraftan, kira geliri elde edenlerin hızlı ve kolay şekilde tespit edilebilmesi amacıyla Dijital Vergi Dairesine ve GİB Mobil'e eklenen 'Kira bildirim formu' ile kiralanan konut ve iş yerlerine ilişkin bilgilerin kiracılar tarafından elektronik olarak Başkanlığa bildirilebilmesi sağlandı. 23 binden fazla kiracı tarafından bu form doldurularak kiralanan taşınmazlara ilişkin bilgi verildi. Tüm bu çalışmalar neticesinde beyan dönemi içerisinde 1 milyon 811 bin mükellef beyanname verdi ve 399,2 milyar lira matrah ve 126,9 milyar lira vergi beyan etti." ifadesini kullandı.

Ekonomi Haberleri