Kira fiyatlarına yüzde 30 zam: Milyonlarca kişilik büyük göç başlıyor!

Artan enflasyon, ülke genelinde yaşanan ekonomik dalgalanmalar nedeniyle hemen hemen her ürün ve hizmete peş peşe zamlar gelirken en çok köşeye sıkışanlar da kiracılar oluyor. Sektör temsilcilerine göre kira fiyatlarına yüzde 30 zam gelebilir.

Kiralık dairelerin en büyük taliplilerinden biri olan üniversite öğrencileri barınma ihtiyaçları için konut arayışına girdi. Milyonlarca üniversite öğrencisinin talebiyle birlikte konut kira bedellerinde yükselme bekleniyor.

Üniversite öğrencileri ve yeni başlayacak olanlar için en önemli konulardan birisi barınma ihtiyacı. Okuyacakları şehirde yurt bulamayanlar bir ev kiralayarak eğitim hayatlarını sürdürmeye çalışıyor. Diğer yandan memur olarak ataması yapılanlar da kira konusunda hatırı sayılır bir hacimde bulunuyor. Hal böyle olunca da kiralık dairelere talep artıyor ve fiyatlar yükseliyor.

Emlak sektörü temsilcileri bu ve benzer faktörlerden kaynaklı olarak 500 bin civarında kiralık konut ihtiyacı olacağını öngörüyor. Kiralık ev talebinin ise kiraları yüzde 30 artırabileceği belirtiliyor.

TALEP ARTACAK, KİRA FİYATLARI DA BAĞLI OLARAK ARTABİLİR

Kiralık konut piyasası hareketlenmeye başlıyor. Üniversite sınav sonuçlarının açıklanması, memur atamalarının gerçekleşmesi ve düğün sezonu gibi faktörler, kiralık konut talebinde ciddi anlamda bir artış yaşanmasına yol açıyor. Sektör temsilcileri 500 bin civarında bir kiralık konut talebi olacağını, bunun da kira fiyatlarına zam olarak yansıyacağını tahmin ediyor.

İSTANBUL, ANKARA, İZMİR...

Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya gibi şehirlerde kiralık konut arayışının arttığı gözleniyor.

Kiralık konutlarda en fazla aranan niteliğe bakıldığında ise 1+1 ve 2+1 olduğu ifade ediliyor. Bu da öğrencilerin arayışlarından kaynaklanıyor.

Sektör temsilcilerine göre, bu dönemde satılık konut fiyatları daha stabil olabilir fakat kiralar ortalama yüzde 30 artabilir. Konut sektörü temsilcileri, konut üretiminin artırılması gerekliliğine vurgu yaparken, girdi maliyetlerinin yüksekliğinin proje üretmeyi güçleştirdiğini belirtiyor.

Ekonomi Haberleri