Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, Türkiye, son iki yılda konut kira fiyatlarında uygulanan yüzde 25'lik tavan sınırına rağmen yüzde 125,10'lik artışla en yüksek artışı gösteren ülke oldu. Bu süre zarfında Macaristan da yüzde 12,80 artışla Türkiye'yi takip etti.
NOMİNAL OLARAK YÜZDE 265 ARTTI
Türkiye'de kira ücretlerine yönelik getirilen yüzde 25'lik tavan uygulaması, Türk Borçlar Kanunu'na geçici madde olarak eklenerek 8 Haziran 2022'de yürürlüğe girmiş ve 7409 sayılı Kanun ile desteklenmişti. Bu düzenleme, bir yıllık dönemde yenilenecek kira sözleşmelerindeki artışları belirli bir oranda sınırlamayı amaçlıyordu.
Uygulama, 1 Temmuz 2023'te dolmasına rağmen bir yıl daha uzatılmıştı ve bu süreçte Türkiye genelinde kira fiyatları nominal olarak yüzde 265 arttı.
YÜZDE 25’LİK TAVAN UYGULAMASI SONLANIYOR
Ancak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uygulamanın 1 Temmuz 2024'te sona ereceğini ve devam etmesine gerek olmadığını düşündüğünü belirtmişti. Buna göre, kira fiyatlarındaki artış oranı gelecekte yıllık enflasyon oranına göre hesaplanacak. Mayıs ayında Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 75,45 olarak gerçekleşmişti.
Mehmet Şimşek, haziran ayı itibarıyla fiyat istikrarına doğru geçiş döneminin tamamlandığını sosyal medya üzerinden şöyle açıklamıştı:
“En kötüsü geride kaldı! Geçmiş 12 ayın birikimli etkilerini içeren yıllık enflasyonda en yüksek seviyeyi bu ay gördük. Enflasyonla mücadelede geçiş dönemi böylece tamamlandı, dezenflasyon sürecine giriyoruz. Enflasyonda kalıcı düşüş haziranda başlayacak. Yıllık enflasyon yüksek ihtimalle üçüncü çeyrek sonunda yüzde 50’nin altına gerileyecek. Dezenflasyon öngören piyasa yıllık enflasyonu 12 ay sonra yüzde 33,2, 24 ay sonra yüzde 21,3 bekliyor. Önümüzdeki dönemde beklentiler hedeflerimize daha da yakınsayacak. Mali disiplini güçlendirerek dezenflasyon sürecine verdiğimiz destek artarak devam edecek. Fiyat istikrarına ulaşmak sabır ve zaman gerektiriyor, hedefimize ulaşmakta kararlıyız.”