Katar Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Kudüs'le ilgili karar tasarısının, BMGK üyesi 15 ülkenin 14'ü tarafından kabul edilmesinin, uluslararası toplumun Kudüs'ün tarihi ve dini konumuna zarar verecek herhangi bir uygulamayı reddettiği yönündeki tavrını ortaya koyduğu ifade edildi.
KATAR'DAN FİLİSTİN HALKINA DESTEK VURGUSU
ABD'nin veto etmesinin ardından kararın, BM Genel Kuruluna götürülmesini destekledikleri kaydedilen açıklamada, Katar'ın Filistin davasına ve halkına destek veren değişmez tutumuna vurgu yapıldı.
İRAN'DAN ABD VETOSUNU TEPKİ
Öte yandan, İran Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin BMGK'daki Kudüs tasarısını veto etmesine tepki gösterdi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi'nin bakanlığa ait internet sitesinde yayımlanan açıklamasında, "ABD'nin bu kışkırtıcı adımı, uluslararası kararlara bağlı kalmadığının ve İsrail'in çıkarları için Filistinlilerin haklarını ayaklar altına almasının bir göstergesidir." ifadesini kullandı.
ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" kabul etmesinin ardından BM nezdinde şu ana kadarki en önemli girişim olan "BMGK'daki Kudüs tasarısının oylaması" dün yapılmıştı.
Türkiye'nin öncülüğünde Mısır tarafından BMGK'ya sunulan ve "ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti kabul ettiği" kararın ilgili BM kararlarına aykırı olması sebebiyle "hukuken geçersiz" sayılmasını öngören tasarı, konseyin 15 üyesinin 14'ünün lehte oy kullanmasına karşın ABD tarafından veto edilmişti.