Diyarbakır’da düzenlenen iş insanlarıyla buluşma toplantısına katılan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Twitter hesabından da paylaştığı konuşmasında asıl karamsarlık sebebinin Türkiye’nin rant ekonomisinden üretim ekonomisine geçmesi olduğunu savundu. 2002 yılında toplanan her 100 liranın 86 lirası faize gidiyorken, bugün bu rakamın 15 liraya indiğini iddia eden Nebati, şunları söyledi:
“İşte onların asıl derdi, asıl karamsarlık sebebi rant ekonomisinden üretim ekonomisine geçiyor olmamızdır. Karamsarlar bu yüzden karamsar. Eskisi gibi rant ekonomisi olmadığı için, artık para kazanmak için üretmek zorunda kaldıklarından dolayı karamsarlık yayıyorlar. Alayım parayı, dövize gideyim. Alayım parayı faize yatırayım. Üretime gelince… Yok böyle bir dünya. Yok böyle bir Türkiye artık. Kimse kusura bakmasın. Biz milletimizin çıkarları neyi gerektiriyorsa onu yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz.”
‘Fakirden alıp sermayeye verme ekonomisi’
Nebati’nin konuşması ekonomistlerin tepkisine neden oldu. Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, Twitter’dan yaptığı paylaşımda “Rant ekonomisi yokmuş. Bunu söylediği anda, parası dolarda olanın 1 yıllık getirisi %93 olmuş. Enflasyondan %20 daha yüksek. Banka karları enflasyona endeksli tahviller nedeniyle dörde katlanmış. Bu tahvilin faizini ödettikleri ise açlık sınırının altında ücrete layık gördükleri” eleştirisinde bulundu.
Eski Merkez Bankası Başkanı ve İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Durmuş Yılmaz da, bu sözlere Twitter hesabından yaptığı yorumda "Biraz ciddiyet lütfen. Hazine ve Maliye Bakanlığı bin düşünüp bir konuşulacak makamdır. Çadır tiyatrosu oynanılan yer değildir" dedi.
Finansal piyasalar uzmanı İris Cibre de, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “20 yıl geçtikten sonra rant ekonomisinden üretim ekonomisine geçmeden önce ucuz kredi, bedava opsiyon KKM ve GES ile fakirden alıp sermayeye verme ekonomisini antrakt olarak mı sunuyorsunuz anlamadım, üstelik bunun büyük kısmı vergilerimizle” ifadelerine yer verdi.