Kara Pazartesi: Ekonomik tsunami Türkiye'yi vurdu

Ekonomist Şeref Oğuz, ekonomideki stagflasyon tehlikesine dikkat çekti. Temmuz'da artan enflasyon, ekonomi politikalarına olan güveni sarsıyor. TÜİK verilerindeki çelişkiler ve kamu harcamalarındaki israf, Türkiye'nin ekonomik geleceğini tehdit ediyor...

Ekonomim yazarı ekonomist Şeref Oğuz, "Stagflasyonumuz Kara Pazartesi ile giriş yaptı" başlıklı köşesinde önemli noktalara dikkat çekti. Oğuz, ekonominin stagflasyon tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. "Uzakdoğu’dan yola çıkan ekonomik tsunami, batıya doğru yol aldı ve borsaları tarumar etti" dedi.

"ENFLASYON MUHTEŞEM BİR GİRİŞ YAPTI"

Oğuz, Türkiye'deki enflasyon rakamlarının stagflasyonun sinyalini verdiğini vurguladı. "Enflasyon rakamları gösterdi ki stagflasyon Türkiye ekonomisine muhteşem bir giriş yaptı" ifadelerini kullandı.

BAKAN ŞİMŞEK'İN AÇIKLAMALARI YETERSİZ

Bakan Mehmet Şimşek'in "Temmuzda aylık enflasyon geçici etkiler kaynaklı arttı" açıklamasına atıfta bulunan Oğuz, "Şimşek’e kötü haberim şudur; sen asıl geçici etkileri, kış aylarında gör" dedi.

"KAMU HARCAMALARI ENFLASYONU ŞİŞİRİYOR"

Oğuz, TÜİK'in verilerindeki tutarsızlıklara dikkat çekti. "TÜİK, her zamanki gibi TÜİK’leşti" diyen Oğuz, enflasyonun kamufle edilmesinin ekonomi politikalarına olan güveni zedelediğini belirtti.

STAGFLASYON NEDİR?

Stagflasyon, ekonominin durgunluk ve enflasyonla aynı anda mücadele ettiği bir durumdur. Oğuz, "Şu anda Türkiye bu sürece girdi" dedi.

TÜKETİCİLERE TAVSİYELER

Oğuz, tüketicilerin kendi tasarruf stratejilerini geliştirmelerini önerdi. "Yetkililerin boş vaatlerine bakmayı bırak. Bu süreçte her koyunun kendi bacağından asılacağını bil" dedi.

KAMU HARCAMALARINDAKİ İSRAF

Oğuz, kamu harcamalarındaki israfın altını çizdi. "TÜİK’in pusu rakamlarıyla emekli, dul, yetim, engelli ve yaşlıların hakları esirgeniyor" dedi. Özellikle Diyanet'e yapılan harcamaların dikkat çektiğini belirtti.

ÖLEN ÖLÜR KALAN SAĞLAR BİZİMDİR

Oğuz, Victor Hugo'nun "onlar yardım edilmiş yoksulluk istiyor, biz ise giderilmiş yoksulluk" sözünü hatırlatarak, hükümetin ekonomik politikalarını eleştirdi. "Ekonomiyi krizden yoksulların çıkaracağını sanıyorlar" dedi.

Bu durumda sefaletin giderilmesi bir yana, sürdürülmesi yolunda hata üstüne hata yapıldığını belirtti. "Görünüyor ki sefalet derinleşecek" ifadelerini kullandı.

Ekonomi Haberleri