Şubat ayında başlayan işçilerin yüzde 45 zam aldığı ve bu zam oranının yılın ikinci yarısında Ocak ayında başlayan işçilere göre 10 puan daha düşük olacağı hesaplandı. Ocak ayında başlayanlar yüzde 24,73 zam alırken, Şubat ayında başlayanların zam oranı yaklaşık yüzde 15 seviyesinde kalacak.
Toplu iş sözleşmesi, 2023-2024 yıllarını kapsayacak şekilde geçen yılın Mayıs ayında yapıldı. Sözleşme ile birlikte en düşük işçi ücreti brüt 15.000 TL'ye çıkarıldı ve tüm işçilere ilk yarıda yüzde 45 oranında zam yapıldı. 2023'ün ikinci yarısında 15, 2024 yılında ise her altı ayda yüzde 10 oranında zam kararı alındı. Sözleşmeye göre, enflasyon sözleşme zam oranını aşarsa, fazla kısım bir sonraki dönemde ücret artışlarına yansıtılıyor.
Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre, geçen yıl imzalanan sözleşme ile birlikte 1 Ocak 2023 tarihinde başlayan işyerlerinde en düşük brüt ücret ilk yarıda 21.750 TL'ye yükseldi. Temmuz ayında yapılan yüzde 15'lik zamla birlikte en düşük brüt ücret 25.012 TL'ye çıktı. Ancak Temmuz - Aralık döneminde enflasyon yüzde 37,57 olarak gerçekleştiği için kamu işçileri için 22,57 puanlık bir enflasyon farkı oluştu. Ocak ayında başlayan kamu işçilerine, bu yılın Ocak ayında enflasyon farkı ve yüzde 10'luk zamla birlikte toplamda yüzde 32,57 oranında zam yapıldı ve en düşük brüt çıplak ücret 33.158 TL oldu.
Şubat ve Mart aylarında başlayan işçiler için ise, 2024 yılının ilk yarısında öngörülen zam oranları sırasıyla yüzde 29,07 ve yüzde 23,47 olarak kalacaktı. Ancak TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ile HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan’ın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile yaptıkları görüşmelerin ardından ek protokol imzalandı ve Şubat ve Mart ayında başlayan işçilere de yüzde 32,57 oranında ücret zammı yapıldı. Bu sayede kamu işçilerinin ilk 6 aylık dönem için ücret zamları eşitlendi.
Enflasyonun düşük seyretmesi durumunda, sözleşmesi Mart ayında başlayan işçilerin ikinci altı aylık dönemdeki maaş zammı da daha düşük seviyelerde kalacak. Sözleşme tarihlerinin farklılığı nedeniyle geçmiş yıllarda da ücret zamlarında farklılıklar yaşanmış olsa da, son üç yıldaki yüksek enflasyon nedeniyle bu farklar daha fazla hissedilmişti. Şu an itibarıyla enflasyonda bir düşüş süreci yaşanıyor ve bu durum ücret zamları arasındaki farkın daha da belirginleşmesine yol açıyor.