Kahve fiyatlarına okkalı zam geliyor!

Vatandaşların keyifle içtiği ve bir bardağının 40 yıllık hatırı olduğu söylenen kahveye büyük bir zam gelebilir. Olumsuz hava koşulları nedeniyle fiyatlar yaklaşık %40 oranında yükseldi. İtalyan kahve grubu Lavazza'nın başkanı Giuseppe Lavazza, iklim değişikliği, tedarik kesintileri ve yeni AB düzenlemeleri sebebiyle kahve fiyatlarının artış göstermeye devam edeceğini öngörüyor.

Bloomberg HT'nin haberine göre, perakendeciler kâr marjlarını korumak için fiyatları artırırken, indirimleri iptal ediyor ve gelecekte daha fazla fiyat artışı olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

FİYATLAR EN YÜKSEK SEVİYEYE TIRMANIYOR!

Kahve fiyatları her geçen gün artıyor. Artık lüks olan kahve rekor seviyelere ulaştı. Robusta kahvesinin fiyatları, 1970'lerden bu yana en yüksek seviyeye tırmanırken, yüksek kaliteli Arabica çekirdeklerinin fiyatları da bu ayın başlarında son iki yılın zirvesine çıktı. Bu artışların arkasında iklim değişikliği ve piyasa dinamikleri yatıyor.

Robusta kahvesinin ana üretim merkezi olan Vietnam'da yaşanan kuraklık, dünya genelinde dördüncü kez bir kıtlığa neden oldu. Bu durum, Robusta fiyatlarının artmasına yol açtı. Brezilya'daki kurak hava koşulları ise Arabica mahsullerinde verim düşüşüne ve daha küçük, düşük kaliteli çekirdeklerin üretilmesine neden oldu. Kahve üreticileri, maliyetleri azaltmak için daha düşük kaliteli çekirdekler aramaya yönlendirilirken, kahvehaneler bu artışları tüketicilere yansıtmak zorunda kalıyor.

ARTIŞ GÖSTERMEYE DEVAM EDECEK!

Vatandaşların severek içtiği kahvenin fiyatlarındaki artışın tek nedeni hava koşulları değil. Çin gibi pazarların artan talebi de fiyatları yükseltiyor. Ayrıca, kahve tüccarlarının ve kavurucularının çiftçilere uzun süre düşük ücretler ödemesi, bazı alıcıları bu durumu değiştirmeye teşvik ediyor. Daha yüksek kâr marjları, üreticileri diğer tarım ürünleri yerine kahve yetiştirmeye yönlendiriyor. Eğer kahve fiyatları artış göstermemiş olsaydı, üreticilerin uzun vadede üretimlerini sürdürebilmeleri zorlaşabilirdi.

Bilinçli tüketiciler, fiyat artışlarını fırsat olarak değerlendirse de, kahve üreticileri düşük kaliteli çekirdekler ve atık içeren ürünlere karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor. Bu yılın ilk altı ayında, Vietnam ve Brezilya’daki olumsuz hava koşulları nedeniyle Robusta kahvesinin fiyatı yaklaşık %40 oranında yükseldi. İtalyan kahve grubu Lavazza'nın başkanı Giuseppe Lavazza, iklim değişikliği, tedarik kesintileri ve yeni AB düzenlemeleri nedeniyle kahve fiyatlarının artış göstermeye devam edeceğini öngörüyor.

Ekonomi Haberleri