Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, cuma günü İstanbul'da bazı iktisatçı ve gazetecilerle basına kapalı bir toplantıda bir araya geldi. Açılışında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da konuştuğu toplantının basına kapalı bölümüne katılan Japon ekonomi gazetesi Nikkei'nin muhabiri Sinan Tavşan konuşmaları aktardı. Tavşan'ın haberine göre, toplantıda Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, "Bir taşla beş kuş vuracağız: Kur dengelenecek, enflasyon düşecek, dolarizasyon engellenecek, Merkez Bankası rezervi artacak ve faizler düşecek" diye konuştu.
Türkiye, 2 swap anlaşması daha yapacak
Kavcıoğlu, cuma günü yaptığı toplantıda, Türkiye'nin yeni swap anlaşmalarından bahsederek, üç ülke ile görüşme halinde olduklarını ve iki ülke ile de iki hafta içinde anlaşma imzalamayı beklediklerini söyledi. Bu tür anlaşmaların, Türkiye'ye lira oynaklığına karşı bir tampon görevi görüp Merkez Bankasının tükenen rezervlerini dolduracağını belirtti. İddiaya göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu iki ortağın Azerbaycan ve bir Basra Körfezi ülkesi olacağını ima etti.
'Her şey yeni mevduat sistemine bağlı'
Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Döviz Garantili Mevduat sistemiyle ilgili Nikkei Asia'ya verdiği demeçte, 'alınan önlemlerin kısa vadede lirayı istikrara kavuşturmak için işe yarayabileceğini, ancak her şeyin yeni plana ve mevduat sahiplerinin güvenine bağlı olduğunu' söyledi.
'Yeni sistem çok büyük borç riski taşıyor'
Bazı akademisyenler de Erdoğan'ı, liranın çok fazla değer kaybetmesi durumunda devlet garantisi sağlamanın, hazine ve Merkez Bankasında çok büyük birikmiş borç riski taşıdığı konusunda uyardı. Söylenene göre Erdoğan dikkatle dinleyip ayrıntılı notlar aldı.
''Bir taşla beş kuş vuracağını''
Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu ise yeni plan konusunda oldukça iyimserdi ve bunun 'bir taşla beş kuş vuracağını', yani 'bir döviz kuru dengesini koruyacağını, enflasyonu düşüreceğini, dolarizasyonu engelleyeceğini, merkez bankası rezervlerini artıracağını ve faiz oranlarını düşüreceğini' söyledi. Erdoğan'ın önceki açıklamalarına paralel ifadelerde bulundu.
Kavcıoğlu, "Liranın yüksek talep nedeniyle çok hızlı değer kaybetmesi ihtimali var. TL çok hızlı değer kaybettiğinde merkez bankasının müdahale etmesi gibi tersi de geçerli olacak ve forex alıp rezervlerini artırmak çok önemli olacak. Lira değer kazanırken yaratacağımız rezervler bunun teminatı olacak" dedi.