İzmir Limanı'na milyonluk BAE yatırımı için görüşmeler sürüyor

Yerel yatırımcılar arasında tartışmalara neden olan Birleşik Arap Emirlikleri'nin İzmir Limanı'na 500 milyon dolarlık yatırımı ile ilgili Reuters'e konuşan kaynaklar müzakerelerin devam ettiğini bildirdi.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin İzmir Limanı'ndaki 500 milyon dolarlık hisse alımı, yerel yatırımcılar ve uzmanlar arasında tartışmalara yol açmıştı.

Reuters'ın edindiği bilgilere göre, iki taraf arasında gerçekleştirilen görüşmeler, limanın işletme hakları için yapılan anlaşmayı kapsıyor. Bu anlaşmanın değeri yaklaşık 500 milyon dolar olarak değerlendiriliyor.

Geçtiğimiz Aralık ayında, Abu Dabi Port (ADP)'nin İzmir Limanı'nda bir pay almayı düşündüğü ve bu yatırımın 500 milyon doları bulabileceği haberleri gündeme gelmişti.

Ancak, bölgesel rekabet ve kapasite koşullarındaki değişiklikler, anlaşmanın kapanışını erteledi. Konuyla ilgili iki kaynak, müzakerelerin halen devam ettiğini belirtti.

"TÜRKİYE BAŞKA ALICILARLA DA GÖRÜŞTÜ"

Bir kaynak, Türkiye'nin başka potansiyel alıcılarla da görüştüğünü, ancak ADP ile ilerlemeye karar verdiğini söyledi. Değişen rekabet ve kapasite koşullarının anlaşmanın nihai hale gelmesini geciktirdiğini vurguladı.

İkinci kaynak ise İzmir Limanı'nın 1959 yılında faaliyete geçtiğini ve güçlü lojistik bağlantılara sahip olduğunu ancak yatırım ihtiyacı duyduğunu ifade etti. İzmir Limanı, Türkiye Varlık Fonu'nun (TVF) portföyünde yer almakta ve konteyner hacmi ile yük tonajı bakımından Türkiye'nin en büyük limanları arasında bulunuyor.

TVF, Reuters'e verdiği yanıtta, ülke ve limana katma değer yaratmayı hedeflediklerini belirtti: "Türkiye Varlık Fonu olarak, ülkemiz ve İzmir Limanı için en yüksek katma değeri sağlama ve varlıklarımızın değerini artırma amacımız doğrultusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz."

Abu Dabi Port (ADP) henüz konuya ilişkin bir yorumda bulunmadı.

Ekonomi Haberleri