İşte Avrupa Ülkelerinin Ortalama Maaşları! Türkiye Bulgaristan'ın gerisinde

AKP iktidarının Türk halkını içine sürüklediği sefalet bir kez daha gözler önüne serildi. Avrupa ülkeleri arasında Türkiye, en az maaş alan ülke oldu.

Avrupa Birliği'nin (AB) resmi istatistik ofisi Eurostat, Avrupa'da ortalama maaşları açıkladı. En yüksek kazanç İsviçre'de 85 bin 582 euro ile görülürken en düşük kazanç Türkiye'de 8 bin 968 euro olarak kaydedildi.

Kuzey ve Batı Avrupa ülkeleri en yüksek maaşlara sahip. İsviçre'yi İzlanda (53 bin 885 euro) ve Lüksemburg (49 bin 035 euro) izliyor. Norveç ve Hollanda'da da kazançlar 45 bin euronun üzerinde.

Ortalama yıllık net kazanç, brüt kazançtan vergi ve sosyal güvenlik kesintileri çıkarılarak hesaplanıyor. Aile durumu da kazançları etkiliyor.

İŞTE AB ORTALAMASI...

AB ortalaması 28bin 217 euro olarak belirlendi. Fransa (31 bin 481 euro) ve İsveç (33 bin 926 euro) bu ortalamayı aşarken, İtalya (24 bin 207 euro) ve İspanya (23 bin 568 euro) altında kaldı. Almanya 38 bin 086 euro ile en yüksek kazanca sahip. İngiltere'de 2019 verilerine göre kazanç 35 bin 783 euro.

SATIN ALMA STANDARTLARINDA TÜRKİYE SONDAN İKİNCİ

Satın alma gücü standartların (PPS) Açısından İsviçre 47 bin 403 PPS ile yine lider. Hollanda ve Norveç de yüksek PPS değerlerine sahip. Doğu ve Güney Avrupa'da kazançlar daha düşük. Slovakya, Türkiye, Letonya ve Bulgaristan en düşük kazançlara sahip ülkeler arasında. Türkiye satın alma alma standartları sıralamasında sondan ikinci oldu.

Bu farklılıklar, ekonomik kalkınma ve hayat pahalılığı gibi faktörlerden kaynaklanıyor. AB, yeni kurallarla ücret şeffaflığını artırmayı ve cinsiyet bazlı ücret farklarını azaltmayı hedefliyor.

Ekonomi Haberleri