İstanbul'da Mart ayında konut kiraları tarihi zirveyi gördü.
Hayat pahalılığı karşısında ayakta kalmaya çalışan vatandaşın yükü her geçen gün artıyor.
İstanbul'da Mart ayında konut kiraları tarihi zirveyi gördü.
Hayat pahalılığı karşısında ayakta kalmaya çalışan vatandaşın yükü her geçen gün artıyor.
İstanbul’da konut kiraları Mart ayında tarihi bir zirveye ulaştı. Gayrimenkul analiz platformu Endeksa'nın verilerine göre, Şubat ayında yalnızca bir ilçede 60 bin lirayı aşan ortalama kira fiyatı, Mart ayında iki ilçede bu seviyeyi geçti.
Artışın yaşandığı bölgeler ise özellikle İstanbul'un yaşam maliyetlerinin en yüksek olduğu yerler oldu.
Mart ayı itibarıyla Sarıyer'deki ortalama kira bedeli 64 bin 454 TL, Beşiktaş'taki ortalama kira bedeli ise 61 bin 512 TL olarak belirlendi. Açıklanan bu ortalama rakamlar asgari ücretin 3 katını geçerken, İstanbul'daki gelir adaletsizliği ve barınma krizini bir kez daha gözler önüne serdi. Peki diğer ilçelerde durum ne?
İstanbul genelinde konut kiralarındaki artış yalnızca lüks semtlerle sınırlı değil. ekonomim'in haberine göre, Mart ayında birçok ilçede kiralar dikkat çekici oranlarda yükseldi.
Özellikle orta ve düşük gelirli gruplar için barınma ihtiyacı ciddi bir ekonomik yük haline geldi.
İşte İstanbul'da öne çıkan bazı ilçelere ait ortalama kira fiyatları:
- Şile: 36.351 TL
- Beykoz: 33.678 TL
- Üsküdar: 32.445 TL
- Şile: 36.351 TL
- Beykoz: 33.678 TL
- Üsküdar: 32.445 TL
- Şişli: 31.206 TL
- Ataşehir: 30.965 TL
- Beyoğlu: 30.596 TL
Orta segmentteki bazı ilçelerde de kira bedelleri 20 bin lirayı aşmış durumda:
- Kağıthane: 25.409 TL
- Pendik: 24.888 TL
- Küçükçekmece: 23.969 TL
- Gaziosmanpaşa: 22.267 TL
- Bahçelievler: 21.513 TL
- Çatalca: 21.019 TL
- Avcılar: 20.426 TL
- Bağcılar: 19.692 TL
- Fatih: 19.268 TL
En düşük kira ortalamalarının görüldüğü ilçeler arasında ise
- Esenyurt 16.717 TL
- Esenler 17.199 TL
- Arnavutköy 17.180 TL
Kiralardaki astronomik artışları frenlemek için getirilen yüzde 25 zam sınırı, geçtiğimiz sene, ekonomi yönetimini devralan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından kaldırılmıştı.
İstanbul'da ise kiraların asgari ücreti geçen bedeli vatandaşın barınma krizini derinleştiriyor.