İslam Memiş'ten kulaklara küpe olacak uyarı! Yüzde 80'e ulaştığını belirterek uyardı

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, 4 büyükşehirde o oranın yüzde 80'lere dayandığını belirterek acil bir uyarıda bulundu.

Altın ve para piyasasına ilişkin yaptığı değerlendirmelerle ön plana çıkan ünlü ekonomist İslam Memiş, tv100'de kaleme aldığı köşe yazısında, piyasalardaki durgunluktan dolayı özellikle 4 büyükşehirdeki tehlikeye dikkat çekti.

Memiş, “En önemli ödeme araçlarından biri olan çekin yerini senet aldı. Piyasalardaki durgunluk ‘Karşılıksız çek’ sayısında ciddi bir artış olduğu gözlemleniyor. Birçok firma veya şahıs zora düşerken, icra takipleri arttı” ifadeleriyle İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya’ya dikkat çekti.

İşte İslam Memiş’in köşesinde kaleme aldığı o kritik yazı:

“En önemli ödeme araçlarından biri olan çekin yerini senet aldı. Piyasalardaki durgunluk “Karşılıksız çek” sayısında ciddi bir artış olduğu gözlemleniyor. Birçok firma veya şahıs zora düşerken, icra takipleri arttı. Karşılıksız çek nedeniyle iflas edenler de var, iflasın eşiğinde olanlar da.

Bu yılın ilk yarısında karşılıksız çek sayısındaki artış geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında yüzde 80’e yaklaştı. Sayı 62 bin 597’den 111.886’ya yükseldi.

İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya en çok sorun yaşanan iller. Hâl böyle olunca esnaflar ve tüccarlar kendince önlem almaya çalışıyor. Geleneksel çözüm olarak senet, çeki tahtından etti. Piyasa senete dönmüşken “senet imzalayacaklar” dikkat etmeli. Çünkü imzaladığınız senet üçüncü şahıslara satılabilir, bir tefecinin eline geçebilir. Öncelikle senet imzalama zorunluluğunuz varsa avukatınıza danışmanızda fayda var. Çünkü her senedin hikayesi farklıdır. Neye göre, nasıl, riskler nedir gibi konular hukukçunuz tarafından bilgilendirilir.

Ben olsam senet sözleşmesi yapar “üçüncü şahıslar tahsil edemez veya kullanamaz” yazardım. TL ticaretinde altın ve döviz borçlanmaz, altın ve döviz üzerinden senet hazırlatmazdım. Toparlayacak olursam senet ve senet dolandırıcılığına dikkat etmeniz gerekiyor. Senet imzalayacak kadar çıkış yolu bulamamış kişiler ile yapacağınız ticarete dikkat etmelisiniz. Önemli olan senet değil, sorun yaşandığında mağdur olmayın.

Ekonomi Haberleri