İnişli çıkışlı savaş başladı: 7 milyar dolarlık İsveçli Türkiye'de

Investment AB Latour, Türkiye’nin en büyük asansör teknoloji şirketi Arkel’i satın alıyor. Satın almayla birlikte şirket Türkiye pazarına adım atmış oldu, sektörde dengeler değişti.

İsveç’in önde gelen iş insanlarından Gustaf Douglas’ın kurduğu Investment AB Latour, Türkiye'nin önemli asansör teknoloji şirketlerinden Arkel’i satın alıyor. Latour, dünyanın en büyük güvenlik şirketlerinden Securitas’ın da sahibi.

Kerim Ülker'in Dünya gazetesindeki haberine göre, Türkiye’nin asansör ve ekipman üretiminde önemli şirketleri el değiştiriyor. İsviçreli Schindler’in Türkiye’deki rakibi Omsan’ı satın almasının ardından bu kez İsveçli Investment AB Latour, Türkiye’nin önde gelen asansör teknolojisi üreticilerinden Arkel’in sahibi oldu. Investment AB Latour, bu satın almayla Türkiye pazarına adım atmış oldu.

1988 yılında kurulan ve Melih Küçükçalık ile Çağlar Ayaz tarafından yönetilen Arkel Elektrik, kumanda kartları, kumanda panoları, acil kurtarma sistemleri, revizyon ve alarm setleri, kontrol üniteleri gibi asansör teknolojileri üretiyor. 2017 yılında 11 bin tesiste üretime başlayan ve 2003 yılında ilk ihracatını gerçekleştiren şirket, 2005 yılında Türkiye’nin ilk yerli asansör motor sürücüsünü tasarlayıp üretmişti. 2016 yılında özel sermaye fonu Mediterra Capital, Arkel’e ortak olmuştu.

400 çalışanı ve 62 milyon Euro ciroya sahip Arkel, 2018 yılında Hindistan pazarına Vadodara kentinde kurduğu ofisle girmişti. Şimdi ise İsveçli Investment AB Latour şirketine devrediliyor. Investment AB Latour, Türk şirketin %100 hissesinin sahibi olacak. Satın alma işlemi, Innovalift AB aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Innovalift AB’nin CEO’su Andrea Veggian, bu satın almayla Innovalift’in kontrol sistemleri ve ilgili asansör bileşenleri alanındaki konumunu güçlendirdiğini ve yeni coğrafi pazarlara erişim sağladığını belirtiyor.

Investment AB Latour, yıllık 8 milyar doları aşan ciroya sahip. 1984 yılında Gustaf Douglas tarafından kurulan şirket, Avrupa’nın en büyük güvenlik şirketlerinden biri olan Securitas AB’nin yanı sıra dünyanın en büyük kilit üreticisi olarak bilinen Assa Abloy’un da sahibi. Gustaf Douglas, 7.2 milyar dolarlık servetiyle İsveç’in en zengin isimlerinden biriydi. Douglas’ın ölümünden sonra şirket, çocukları tarafından yönetiliyor.

Ekonomi Haberleri