halktv.com.tr | Detay Haber
Türkiye'de büyüme rakamlarını büyüme nedenlerini iktisatçılar 4 ana başlıkta topluyor. Bunlar;
TÜİK'in geçen sene büyüme hesaplama yöntemini değiştirmesi. Bu değişiklikten sonra büyüme oranları arttı.
Baz etkisi
Geçen sene büyüme oranlarının -'ye düşmesinin ardından Hükümet panikleyerek Kredi Garanti Fonu üzerinden şirketlere bankalar eliyle çok miktarda kredi dağıttı. İstihdam ve vergi teşvikleri verdi. Ancak bu durum büyümeye olumlu etkisi olurken, enflasyon oranlarının tarihi zirveye yükselterek yüzde 13 seviyelerine getirdi.
Cari açık vererek büyüme... Büyüme verileri ardından açıklanan cari açık veriler 3,8 milyara yükselirken 12 aylık cari açık 42 milyar doları buldu.
ENFLASYON VE İŞSİZLİKTE TARİHİ ZİRVE
Büyüme rakamlarında etken olan bu faktörler, sürdürülebilir bir büyümeyi getirmiyor. Bu tarz büyümenin ekonomi açısından tehlike barındırdığını belirten İktisatçılar, yüzde 11 büyümenin olduğu bir ekonomide işsizlik rakamlarının nasıl zirve yaptığını sorguluyor.
Ekonomist Mağfi Eğilmez TÜİK'in Büyüme Hesaplarında yaptığı değişiklikleri şu ifadelerle kaleme almıştı:
İşte atılan o bazı tweetler
BÜYÜME RAKAMLARI...
Türkiye ekonomisi Kredi Garanti Fonu, enflasyon ve kurun artmasıyla büyümesini sürdürüyor. Gayrisafi yurtiçi hasıla üçüncü çeyrek ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak, 2017 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %11,1 arttı. Türkiye 2016’nın üçüncü çeyreğinde yüzde 1.8 daralmıştı.
Öte yandan TÜİK tarafından yapılan revizeye göre 2017 birinci çeyrek büyümesi yüzde 5.0’dan yüzde 5.4’e, 2017 ikinci çeyrek büyümesi yüzde 5.0’dan yüzde 5.4’e yükseltildi.
Üretim yöntemiyle gayrisafi yurtiçi hasıla tahmini, 2017 yılının üçüncü çeyreğinde cari fiyatlarla %24,2 artarak 827 milyar 230 milyon TL oldu.
Gayrisafi yurtiçi hasılayı oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2017 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; tarım sektörü toplam katma değeri %2,8, sanayi sektörü %14,8 ve inşaat sektörü %18,7 arttı. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri ise %20,7 arttı.
Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2017 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %9,6 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre %1,2 arttı.
Hanehalklarının ve HHKOK'ların toplam nihai tüketim harcamaları %11,7 arttı
Yerleşik hanehalklarının ve hanehalkına hizmet eden kar amacı olmayan kuruluşların (HHKOK) toplam nihai tüketim harcamaları, 2017 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak %11,7 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları %2,8, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise %12,4 arttı.
Mal ve hizmet ihracatı %17,2, mal ve hizmet ithalatı ise %14,5 arttı
Mal ve hizmet ihracatı, 2017 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak %17,2, ithalatı ise %14,5 arttı.
İşgücü ödemeleri %14,4 arttı
İşgücü ödemeleri, 2017 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %14,4, net işletme artığı/karma gelir %33,3 arttı.
İşgücü ödemelerinin gayrisafi katma değer içerisindeki payı %32,7 oldu
İşgücü ödemelerinin cari fiyatlarla gayrisafi katma değer içerisindeki payı geçen yılın aynı çeyreğinde %35,6 iken bu oran 2017 yılının üçüncü çeyreğinde %32,7 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise %48,7’den %52,2′ ye yükseldi.