IMF'den Türkiye'nin BRICS talebine ilk yorum!

IMF, Türkiye’nin BRICS’e üye olmaya ilişkin talebi hakkında ilk kez açıklama yaptı. IMF Sözcüsü Kozack, ABD ekonomisinin performansının son birkaç yıldır dikkate değer derecede güçlü olduğunu ifade ederken Türkiye’nin BRICS’e katılım beyanına ilişkin ise bu tür girişimlere katılmanın her ülkenin kendi kararı olduğunu belirtti.

Kozack, gerçekleştirdiği basın açıklamasında, küresel ekonomideki gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu. Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü Julie Kozack, gerçekleştirdiği açıklamada, ülkede enflasyonda yukarı yönlü risklerin azaldığını ifade ederek ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecek hafta faiz indirimine başlamasının yerinde olduğunu düşündüklerini belirtti.

ABD ekonomisinin performansının son birkaç yıldır dikkate değer derecede güçlü olduğunu vurgulayan Kozack, enflasyon azaltma sürecinin çoğu kişinin korktuğu kadar maliyetli olmadığını iletti. Kozack, Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) seviyesinin salgın öncesi eğilimi aşan tek G20 ekonomisinin ABD olduğunu ifade ederek bunun küresel ekonomi için de iyi olduğunu kaydetti.

Kozack, açıklamasında, Fed'in eylemlerine yanıt olarak enflasyonun düştüğünü ve yüzde 2 hedefine doğru ilerlediğini ifade etti ve ülkede çekirdek kişisel tüketim harcamaları enflasyonunun bu yıl sonunda yaklaşık yüzde 2,5 olmasını değerlendirdiklerini ve önümüzdeki yılın ortalarına kadar hedefe geri döneceğini öngördüklerini anlattı.

"BRICS'E KATILIM HER ÜLKENİN KENDİ KARARI"

Türkiye’nin BRICS’e katılım beyanı hakkında da açıklamalarda bulunan Kozack, IMF'nin herhangi bir tehlike görüp görmediğine yönelik soru üzerine Kozack, BRICS veya diğer ülke gruplarının derinleşen bağlarının, üyeler arasındaki parçalanmayı azaltmayı ve ticaret ile yatırım maliyetlerini düşürmeyi amaçladıkları takdirde teşvik edilmesi gerektiğini belirtti. Kozack, bu tür girişimlere katılmanın her ülkenin kendi kararı olduğuna dikkat çekti.

ABD'NİN EKONOMİK BÜYÜMESİNDE YAVAŞLAMA BEKLENTİSİ

Enflasyonda yılın başında görülenden daha az yukarı yönlü risk olduğunu ileten Kozack, Fed'in faiz indirimi döngüsünü başlatmasının uygun olduğunu düşündüklerini ifade etti ve yukarı yönlü risklerin daha azalsa da tamamen ortadan kalkmadığını kaydetti.

Kozack, Fed'in faiz indirimlerinin hızını ve kapsamını gelecek ekonomik verilere göre ayarlaması gerektiğine vurgularken ABD büyümesinin yavaşlamasını beklediklerini ifade etti ve bunun ekim ayında yayımlanacak olan Dünya Ekonomik Görünüm tahminlerine de yansıyacağını belirtti.

Ekonomi Haberleri