Araç piyasası bahar aylarına girilmesiyle birlikte hareketlendi. Araç satış rakamlarında ise bir artış söz konusuydu. Peki bayram sonrası araç fiyatları artar mı?
Merak edilen soruları uzman ismi yanıtladı o soruları cevapladı...
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel şu ifadeleri kullandı: "Otomobil piyasasında ilk hareketlilik Şubat ayı itibariyle başlamıştı. Mart ayında artarak devam eden satış adetlerinin ardından yaklaşan Ramazan Bayramı etkisiyle Nisan ayında da hareketlilik artarak devam ediyor.
Yaz sezonunun yaklaşması sebebiyle sıfır ve ikinci el otomobil piyasasında hareketlilik önümüzdeki aylarda da sürecektir.
Özellikle ikinci elde sözünü ettiğimiz hareketlilik şu an için beklenen seviyenin altında olmasına rağmen sıfır otomobilde yaşanan fiyat artışları sonrası ikinci el otomobil daha cazip konumda olduğundan, kullanıcı tercihinin ikinci el piyasasına kayarak ikinci elde beklenen seviyeye yaz aylarında ulaşılacağı ve yılın ikinci yarısının “otomotivde ikinci el dönemi” olacağı kanaatindeyiz.
ZAM KAPIDA
Otomobil fiyatlarını etkileyen ana unsur döviz kuru ve maliyetler. Bu faktörler göz önünde bulundurulduğunda özellikle yaz ayları ve sonrası otomobil fiyatlarında artış görülebilir.
PARALEL BİR ARTIŞ BEKLENİYOR
Fiyatları belirleyen diğer önemli faktörlerden bir tanesi de talep. Yaz ayları itibariyle öngörülen seviyenin yakalanması ile beraber talep artacağından, döviz kurunda bir değişim olmasa dahi artan talebe istinaden otomobil fiyatlarında artış görülebilir. Ancak Ticaret Bakanlığımızın aldığı tedbirler ve bu sayede sağlanan piyasa koşulları neticesinde fiyat artışları geçmiş yıllardaki gibi olağan dışı ve hızla değil, belirttiğimiz faktörlere paralel olarak kabul edilebilir oranlarda olacaktır.
Sıfır otomobilde liste fiyatları sabit tutulurken birebir irtibat noktasında %20-25 oranında oldukça önemli oranda indirimler sunuluyordu. Bu süreçte artan döviz kuru ve enflasyon da düşünülürse geçmiş dönemde yapılan indirimlerin %30 gibi ciddi oranları bulduğunu söyleyebiliriz.
Aralık ayı itibariyle maliyetlere bağlı olarak sıfır otomobilde yapılan bu indirimler aydan aya kademeli olarak azaltılmaya başlamıştı.
Sıfır otomobilde liste fiyatları sabit tutulurken birebir irtibat noktasında %20-25 oranında oldukça önemli oranda indirimler sunuluyordu. Bu süreçte artan döviz kuru ve enflasyon da düşünülürse geçmiş dönemde yapılan indirimlerin %30 gibi ciddi oranları bulduğunu söyleyebiliriz. Aralık ayı itibariyle maliyetlere bağlı olarak sıfır otomobilde yapılan bu indirimler aydan aya kademeli olarak azaltılmaya başlamıştı.
Dolaylı ve direkt olarak maliyetlere etki eden unsurlarda artışlar devam ettiği takdirde sıfır otomobil fiyatları da artmaya devam edecektir. Fiyatlar noktasında ikinci el piyasasına özel bir parantez açmakta fayda var. Sıfır fiyatları kademeli olarak artmasına rağmen, ikinci elde kış aylarında yaşanan durağanlık sebebiyle fiyatlar neredeyse sabit kalmıştı. Mevcut dönemde de halen sıfır fiyatlarına paralel oranla yükseliş olmadığını ve bu sebeple fiyat makasının olması gerekenden daha fazla açılarak ikinci el otomobil fiyatlarının daha cazip konuma geçtiğini söyleyebiliriz.
İKİNCİ ELDE SIFIR ARAÇLARDAN DAHA FAZLA ARTIŞ OLABİLİR
İkinci el otomobil piyasasında beklenen talebin ilk emareleri başlamış durumda. Yaz ayları itibariyle beklenen talebin yakalanmasıyla beraber ikinci el fiyatları bu süreçte sıfır otomobile istinaden bir miktar daha fazla oranda yükseliş gösterebilir.
Tüm bu piyasa koşulları ve süreç değerlendirildiğinde, içinde bulunduğumuz dönemde otomobil almayı düşünen vatandaşlarımızın tercih, ihtiyaç ve bütçelerine göre ikinci el veya sıfır otomobil almaları avantajlı olacaktır.