İkinci el otomobil alacaklara kritik döviz uyarısı: Dengeler değişecek!

İkinci el otomobil pazarında yaşanan durgunluk, galericileri endişelendirirken döviz kurundaki olası artışların ikinci el araç fiyatlarını da yükseltebileceği uyarısı yapıldı.

Konya Oto Lastik, Oto yıkama ve Oto Galericileri Esnaf Odası Başkanı Abdullah Acıbadem, otomobil piyasasındaki durgunlukla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Son bir sene içinde ikinci el araç satışlarının yüzde 25 oranında düştüğünü belirten galericiler, döviz kurlarına dikkat çekerek fiyatların şu an uygun seviyelerde olduğunu, ancak dövizdeki olası artışların gelecekte fiyat artışlarına yol açabileceğini ifade etti. Galerici esnafı, döviz kurundaki yükselişin araç fiyatlarını artırabileceği konusunda da uyarıda bulundu.

Pandemi sürecinin ardından fiyatların sabit tutulması için hazırlanan projelerin devam ettiğini anlatan Konya Oto Lastik, Oto Yıkama ve Oto Galericileri Esnaf Odası Başkanı Abdullah Acıbadem,

"Bir pandemi süreci yaşadık ve günlük araç fiyatlarının yükseldiği, değiştiği, aracın şu değeri diyebileceğimiz hiçbir zaman görmedik. Çünkü sürekli yukarıya doğru seyreden bir piyasa vardı. Tabii hükümetimiz, Ticaret Bakanlığımız aldığı tedbirler çerçevesinde özellikle sıfır araçlardaki kontrolsüz artışlar noktasında adımlar atıldı 6 ay, 6 bin kilometre gibi ve hazırlanan bu proje şu anda da 1 Ocak 2025 tarihine kadar uzatıldı. Yani 6 ay, 6 bin kilometreyi doldurmadan zaten noterin sistemi hiçbir şekilde o araçla ilgili sistem açmıyor" dedi.

Döviz kurundaki artışın araç piyasasına da yansıyacağının altını çizen Başkan Acıbadem şöyle devam etti:

"En son Ticaret Bakanlığımızın geçen yıl 7. ayda şahısların da 6 ay 6 bin kilometreye dahil olmasıyla birlikte bu bayilerin karaborsa, işte distrübütörün yayınladığı fiyatın üstünde elden para almayla araç satmaları tabii araç fiyatlarındaki balonu daha da artırmıştı. Tabii burada alınan tedbirler kapsamıyla birlikte geçen yıl 7. aydan sonra otomobil fiyatlarındaki o balon 12. aya, 1. aya kadar söndü."

Acıbadem, "Baktığımız zaman, geçen yıl fiyatlarla bu bir yılın fiyatları arasında tabii ki yüzde 20, 25 bir fiyatta gerileme var. Yani bu oran tamamen balon oranlıydı aslında. Otomobil fiyatları şu anda normal değerinde kesinlikle seyrediyor. Sıfırla ikinci elin arasındaki o makas arz talebin artmasıyla birlikte kesinlikle o makas kavuşacak. Yani fiyatlar kesinlikle yukarıya doğru ufak da olsa tırmanacak. Tabii bunu ilerleyen zamanda da döviz kuru gösterir. Döviz kurundaki artışlar mutlaka ki araç fiyatlarına yansıyacak" ifadelerine yer verdi.

Ekonomi Haberleri