İkinci el araç piyasasındaki düşüş ne kadar sürecek

Sıfır araç almakta zorlananlar ikinci el araçlardaki fiyat düşüşüsünü takip ediyor. İkinci el araç piyasasını ilgilendiren araştırma raporu yayınlandı. İkinci el araçlardaki fiyat düşüşü dikkat çekiyor. İşte detaylar...

İkinci el ilan verileri üzerinden yapılan araştırma dikkatleri çekti. Haziran ayında ikinci el araç fiyatlarındaki fiyat düşüşü yüzde 1,8 ıldu. Ocak-haziran arası ise yüzde 13,4 düşüş görüldü.

EN ÇOK SATILAN MODELLER BELLİ OLDU

Ülkemizde en çok talep gören otomobillerin başında C-Segment aile otomobilleri geliyor. Fiat Egea, Renault Megane gibi modellerin gerek sıfır gerekse ikinci el piyasasında en çok tercih edilen otomobiller olarak ilk sıralarda yer aldığını görüyoruz. Yine Renault Clio, Toyota Corolla ve Çin Menşeli Chery’nin modelleri en çok satılan otomobiller arasında.

EN ÇOK HANGİ ARAÇLARDA FİYAT DÜŞTÜ?

Fiyatların seyri genel piyasayı etkilediğinden tüm marka ve model otomobillerde paralel düşüşler söz konusu. Bu noktada GSR yönetmeliği ile alakalı olarak büyük oranda indirim yapılan modellerde dönemsel olarak daha fazla düşüşler olduğunu söylemek mümkün.

İKİNCİ EL FİYATLARDA DAHA FAZLA DÜŞÜŞ OLUR MU?

Beklentimiz 2024 yılı sonuna kadar fiyatların sabit seyredeceği yönünde. Bu sebeple ikinci el fiyatlarında daha fazla düşüş beklemiyoruz. GSR yönetmeliğinin yaratacağı ek maliyetlerin fiyatlara yansımasının 2025 yılı ilk çeyreğinde olacağını öngörmekteyiz.

Öte yandan döviz kurunda olabilecek değişimler ve faiz kararlarının talebi etkileme beklentisi aynı dönemlerde fiyatlara etki edebilir. Dolayısıyla 2025 yılı ilk çeyreğinde gerek sıfır gerek ikinci el otomobil fiyatlarında da bir miktar artış görebiliriz.”

Ekonomi Haberleri