İğneden İpliğe Her Şeyin Fiyatını Artıracak Haber: Market ve Pazar Fiyatlarına Çarpan Etkisi Olacak

Dünyanın en büyük petrol üreticilerinden Shell, Kızıldeniz üzerindeki tüm petrol taşımacılık faaliyetlerini süresiz şekilde durdurduğunu açıkladı. Söz konusu kararın, küresel petrol ticaret tedariğini bozması beklenirken, bu durum ise tüm ülkelerde iğneden ipliğe mal ve hizmet bedellerinin artması anlamına gelecek.

Akaryakıt fiyatlarında yaşanan artışlar, dünyadaki tüm ülkeler için enflasyon olarak geri dönerken, brent petrol fiyatlarını yakından ilgilendiren bir gelişme yaşandı.

Bir süredir, Yemen üzerinde mevzilenen Husi güçlerinin, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto amacıyla Kızıldeniz'den geçen ticaret gemilerine yönelik saldırılar düzenlemesi, dünya ticaretini ayağa kaldırmıştı.

Çin ve Hindistan merkezli üreticilerin ürünlerini Süveyş Kanalı ile Avrupa pazarına ulaştırmalarına engel olan saldırılar sonrası ABD ve İngiltere'nin öncülüğündeki koalisyon güçleri, Yemen'in başkenti Sana'da Husi güçlerini bombaladı.

PETROL DEVİ FAALİYETLERİNİ ASKIYA ALDI

Son olarak Orta Doğu'da yaşanan çatışmaların, bölgesel bir savaşa dönme ihtimali karşısında rekor tazeleyen petrol fiyatları, Kızıldeniz'de yaşanan krizin ardından yeniden tırmanışa geçti. Uluslararası petrol ticaretinde önemli bir pazar payı bulunan İngiliz enerji şirketi Shell, bugün yaptığı açıklama ile Kızıldeniz üzerindeki tüm faaliyetlerini sınırsız süre ile askıya alırken, söz konusu durumun petrol fiyatlarında sert bir yükselişi tetiklemesinden korkuluyor.

Ekonomistlere göre, akaryakıt ürünleri toplumsal üretim mekanizmasının temelini oluşturduğu için, petrol tarafında yaşanan artışlar iğneden ipliğe tüm ürün ve hizmet fiyatlarının artışına neden oluyor.

TÜRKİYE EKONOMİSİNE ÇOK BÜYÜK DARBE VURABİLİR

Shell gibi büyük ölçekli bir şirketin faaliyetlerine uzun süre boyunca devam edememesi, petrol tarafında yeniden 100 dolar üzeri atakları tetikleyebilir. Bu durumda Türkiye'de dahil olmak üzere gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerdeki pazar payı, yaşanan saldırılar nedeniyle büyük hasar görme tehlikesi ile karşı karşıya.

Halihazırda Türkiye'de görülen yüksek enflasyona, küresel nedenlerden kaynaklı etkenlerin de eklenmesi, Türkiye'de bir süredir yürütülen 'parasal sıkılaşma' sürecini de sekteye uğratabilir.

Ekonomi Haberleri