İGDAŞ ve İSPARK Özelleştirilecek Mi?

İGDAŞ'ın halka arz edileceği iddiası gündeme bomba gibi düşmüştü. Halk Tv Programlar Koordinatörü Kürşad Oğuz, iddiayı Ekrem İmamoğlu'na sordu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Mali Hizmetler Daire Başkanı Neslihan Vural’ın İGDAŞ’ın halka arz yoluyla özelleştirileceği yolundaki ifadeleri İBB Başkanı İmamoğlu'na soruldu. İmamoğlu, Vural’ın haddini aşan bir açıklamada bulunduğunu belirtti.

Halk Tv Programlar Koordinatörü Kürşad Oğuz, Roma'da İGDAŞ'ın özelleştirileceği iddialarını İmamoğlu'na sordu.

- İBB Mali Hizmetler Daire Başkanı Neslihan Vural, bir açıklama yaptı. Bu açıklama, bütün medyada tartışıldı. Sosyal medyada çok tepki gördü. İGDAŞ'ın halka arzı konuşulmaya başlandı. Ve hatta buradan yola çıkarak, Halk Ekmek’ten tutun da İSPARK'a kadar artık İBB, elindeki birçok iştiraki özelleştirilecek iddiası ortaya atıldı. Cumhuriyet Halk Partisi, bütün politikasını kamucu yaparken, acaba İBB buna karşı farklı bir yol mu izleyecek, tartışmaları var. Siz ne diyorsunuz?

Bir kere tabii bir bürokratın haddini aşan bir açıklaması olmuş. Ama hani şunu söylemek lazım: Bir kere İGDAŞ'ın özelleştirilmesiyle ilgili, çok geçmişten gelen bir Meclis kararı var. Peki halka arz, bir özelleştirme anlamına gelir mi? Tam anlamıyla gelmez.

Yani halka arz mümkün müdür? Mümkündür. Ama bu konular, bu açıklamayı yapan bürokrat arkadaşımızın gündemi değildir. Bunlar, topluma mal olmuş meselelerdir. Bunlar toplumda tartışılır, tartıştırılır ve o çerçevede ele alınır. Toplumcu, kamucu anlayışla, bunların yol ve yöntemlerinin dünyanın finansal zemininde uygulamaları vardır.

Halkçı uygulamaları vardır. Geliştirilebilir. Gündemimizde yok mudur? Hayır, vardır. Ama bu konu daha henüz masamızda bir müzakere sahasına bile oturmuş bir konu değildir. Sadece, mevcuttaki mevzulardan biridir. İçerikleri, detaylı incelenmesi şart olan hususlardır. Haddini aşan bir açıklamadır.

Gündemimizde halka arz olarak var. Zaten halka arz olarak da bir gündemi, geçmişten bugüne hep konuşulmuştur. Bunlar mümkündür. Tekrar ifade ediyorum. Halkçı, kamucu ve toplumcu anlayışla bunların yöntemleri, yol ve yöntemleri dünya ölçeğinde mevcuttur. Ama şu anda bizim masamızda müzakere dahi edilmiş bir zemini yoktur.

- Bir de suya zam eleştirisi vardı…

Suya zam eleştirisi konusunda, hepinizin eminim ki istatistik becerisi yüksektir. Kurumlarınızda, bu konuyu derinlemesine inceleme şansına sahip uzman ekiplerimiz vardır. İstanbul, Türkiye'nin 30 büyükşehir belediyesi içerisinde, en pahalı su tedariki sağlayan bir şehirdir. Bu zamdan önce, 20. sıralarda su fiyatına sahip bir şehirdir. Ve ne yazık ki, göreve geldiğimizde yüzde 45’lere yakın indirim yapmış olmamıza rağmen, daha sonrasında artan enflasyon, artan maliyetler, emtia fiyatlarındaki aşırı yükselişlere rağmen, hiçbir zaman hak ettiği fiyat artışını, İSKİ, elde edememiştir Meclislerde ve hep bütçe açığına düşmüştür. Geçmişte, bugünün parasıyla milyarlarca lira, milyarlarca diyorum, yani milyarlarca dolar bile diyebilirsiniz, İSKİ'den İBB'ye para aktarıldığı bir ortamdan, bütçe açığı verir hale gelmiştir İSKİ. Halbuki biz İSKİ'yle, bütün zorluklara rağmen, 5 yılda mucizeler yaratan yatırımlar yaptık. Şu anda yapılan zam ile ise, eşit, yani denk bütçe üretmiş durumdayız. Yani artı değil bakın; denk bütçe üretmiş durumdayız. Bu mecburiyettir. Kaldı ki, yüzde 36 oranında, yüzde 90 civarında tüketim yapan insana zam yapılmıştır. Yüzde 36. Türkiye'de açıklanan enflasyon ise, yüzde 38. Enflasyonun bile altında olmasına rağmen zam, denk bütçeye erişmiştir. O bakımdan, bu bir zam değildir aslında. Türkiye'de yaşanan ekonomik koşullarda, denk bütçe oluşturma gayretidir.

NE OLMUŞTU?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Mali Hizmetler Daire Başkanı Neslihan Vural, belediye meclisinde CHP’nin çoğunluğu elde etmesinin, İGDAŞ’ın halka arzı da dahil olmak üzere fonlama sağlama planlarında ilerlemeye imkan tanıdığını söylemişti.

Bloomberg’e konuşan Vural'ın 10 milyar dolara kadar değerleme ile İGDAŞ’ın halka arz edilebileceği yolundaki açıklaması kamuoyunda ses getirmişti.

'İSPARK VE HALK EKMEK'E DE SIRA GELEBİLİR'

Vural, otopark şirketi İSPARK’ın, su şirketi Hamidiye’nin ve ucuz ekmek üreticisi Halk Ekmek’in de satış için potansiyel varlıklar arasında olduğunu belirtimişti. Vural İGDAŞ’ın ardından sıranın İspark’a gelebileceğini, ancak bunun henüz masada olmadığını söyledi.

Bazı ekonomistler özelleştirmeye karşı tutum takınırken, bazıları kaynak yaratma noktasında olumlu bir adım olabileceğini savunmuştu.

Ekonomi Haberleri