İflas eden ünlü fabrikada 40 milyonluk yağma

İflas ettikten sonra bin 755 alacaklıya 750 milyon lira borcu bulunan Uzel Makine Traktör fabrikasında 40 milyonluk demir yağma edildi.

Eyüp Rami’de bulunan Uzel Makine Traktör fabrikası, 6 yıl önce iflas etti. Fabrika ve arazisi 446 milyon lira muhammen bedelle satışa çıkarıldı. Bir ay arayla yapılan iki ihaleye hiçbir müşteri çıkmayınca, dev arazi satıştan düşürüldü. Uzel’de çalışıp ücretlerini alamayan 971 işçi başta olmak üzere bin 755 alacaklıya ise ödenmesi gereken 750 milyon lira ise henüz ödenmedi.

Sözcü'den Ümit Türk'ün haberine göre, , iflas masası yeterli avansı sağlayamadığı için güvenlik şirketi de, fabrika binasına güvenlik hizmeti vermeyi bıraktı. Fabrika, içinde 700 civarında iş makinesi ve çok sayıda traktör yedek parçasıyla birlikte kaderine terk edildi.

BOŞ KALAN FABRİKAYI HIRSIZLAR BASTI

Bu fırsatı kaçırmayan hırsızlar ise, fabrikayı adeta talan etmeye başladı. Alacaklı işçiler her ne kadar bireysel önlemler alsa da hırsızların yağmasını engellemede başarılı olamadı. Bugüne kadar 200 civarında hırsızlık olayının gerçekleştiğini belirten işçiler, bir çok hırsızlık olayına ise kendilerinin müdahale etmek durumunda kaldıklarını söyledi. Fabrikanın 40 milyonluk demirbaşının bu şekilde yok olduğu iddia edildi.

HIRSIZLAR SERBEST KALINCA BİR KEZ DAHA GELDİ

30 yıllık tazminatı ile son beş aylık maaşının ödenmediğini belirten bir işçi, “Hırsızlık amacıyla gelen bazı kişileri kendimiz yakalayıp polislere teslim ettik. Ancak, bu kişiler ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılınca yeniden hırsızlığa geldiler” diye konuştu.

İŞÇİLER, İFLAS DAİRESİNİ SAVCILIĞA ŞİKAYET ETTİ

Gündüzleri fabrika önünde toplanarak, hırsızlığa karşı nöbet tutan 971 işçi, bu durumun ortaya çıkmasında sorumlu gördükleri iflas dairesi müdürü, iflas idaresi memurları ve gerekli önlemi almadıklarını iddia ettikleri polisler hakkında savcılığa şikayette bulundu. Çağlayan’daki İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na ellişerli gruplar halinde giden işçiler, şikayet dilekçelerini ayrı ayrı savcılığa sundu.

40 MİLYON LİRALIK DEMİRBAŞ YOK OLDU

Şikayet dilekçesinde, iflas masası müdürünün iflas kararının ardından müflis (batık) şirket yetkililerine faaliyetlerine geçici olarak devam etmeleri için imza yetkisi vermesi üzerine, iflas masasının 4 milyon lira zarara uğratıldığı ileri sürüldü. Ayrıca verilen bu yetki sonucu fabrikadaki 40 milyon lira değerindeki demirbaşın da yok olduğu iddia edildi. Dilekçede, fabrikanın sürekli güvenliğinin sağlanması için girişimde bulunmayan iflas dairesi müdürü, iflas idare memurları ve emniyet görevlileri hakkında soruşturma açılması istendi.

Ekonomi Haberleri