IBAN ile para gönderirken 2 kere düşünün! O kişiler dolandırıcıların radarında

Yeni başlatılan ÖDEME İSTE uygulaması, ödeme işlemlerinde verimliliği artırmayı hedefleyen bir adım olarak tanıtıldı ama bu durumun beraberinde ciddi riskler getirdiği tartışmalara yol açtı. Özellikle yaşlı ve engelli bireylerin büyük ölçüde risk altında olduğu vurgulandı.

Son zamanlarda IBAN üzerinde yapılan ödemelere getirilen ağır cezalar tartışma konusu olurken bankalar mobil uygulamalarına yeni bir IBAN tabanlı ödeme seçeneği ekledi.

"ÖDEME İSTE" butonu sayesinde, bir IBAN numarasına sahip herhangi bir kişi veya firmanın ödeme talebini gönderebiliyorsunuz. Talep edilen miktarı belirtip kendi hesabınızı alıcı olarak tanımlıyorsunuz. Kullanıcı banka uygulamasına girdiğinde, gönderilen ödeme talebini bir mesaj olarak görüyor ve onayladığı anda belirtilen miktar ödeme talep eden kişinin hesabına aktarılıyor.

Ancak Hile Denetimi ve Adli Muhasebe Uzmanı Fikriye Aslan'a göre, bu yeni ödeme uygulaması, yeni ve oldukça tehlikeli suistimaller için kapı aralıyor. Aslan, bankaların bu uygulamayı ne kadar test ettiklerini bilmediğini ancak uygulamanın neden bu kadar hızla yayıldığını sorguluyor. Aslan, "Bankalara güvenmek önemli ama kötü niyetli kişileri de ciddiye almamız gerekiyor" diyerek kullanıcıları uyarıyor.

Özellikle esnafın IBAN'ına yapılan ödemelerin büyük bir sorun oluşturduğu bu dönemde, bu tür keyfi ve denetimsiz bir ödeme uygulamasının ne amaçla başlatıldığını anlamak zor olduğunu belirten Aslan, 35 yıllık mesleki deneyimine dayanarak insanları uyarıyor: "Suistimal, insan olduğu sürece bitmeyecek bir durumdur. Özellikle teknolojiye yabancı olan vatandaşlarımız büyük risk altında. İnsan yerine sistemlere güvenmeliyiz ve iyi tasarlanmamış sistemler her zaman kötü niyetli kişilerin hedefi olacaktır."

Ekonomi Haberleri