Her Derde Deva, Tam Bir Besin Deposu! Fiyatından Yanına Yaklaşılmıyor, Her Yıl 5.000 Ton İhraç Ediliyor

Türkiye’de bu sezon fiyatlarından dolayı yanına yaklaşamadığımız somon balığı Kayseri’de barajlarda üretilmeye devam ediyor. İki barajda kurulan balık üretim tesislerinde üretilen balıkların her yıl 5000 tonu yurt dışına ihraç ediliyor.

Bu yıl yanına yaklaşamadığımız deniz ürünleri barajlarda üretilmeye devam ediyor.

Kayseri'de iki barajda kurulan balık üretim tesisinde yetiştirilen yaklaşık 5 bin ton Türk somonu ihraç ediliyor. Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu alabalık yavrularının yüzde 40'ının karşılandığı Kayseri'de, barajlara kurulan çiftliklerde üretilen somon, dış pazara gönderiliyor.

Kayseri'de iki barajda kurulan balık üretim tesisinde yetiştirilen yaklaşık 5 bin ton Türk somonu ihraç ediliyor. Kentteki balık üretimi, Yemliha Mahallesi yakınlarında Kızılırmak üzerine inşa edilen Yamula barajlarında kurulu tesislerde yapılıyor.

HER YIL 5 BİN TON İHRACAT

Kayseri'de iki barajda kurulan balık üretim tesisinde yetiştirilen yaklaşık 5 bin ton Türk somonu ihraç ediliyor.

Kentteki balık üretimi, Yemliha Mahallesi yakınlarında Kızılırmak üzerine inşa edilen Yamula barajlarında kurulu tesislerde yapılıyor.

Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu alabalık yavrularının yüzde 40'ının karşılandığı Pınarbaşı ve Bünyan ilçelerindeki 6 kuluçkahane ve büyütme tesisinde anaç balıklardan sağılan yumurtalar döllendikten sonra yaklaşık 2 ay kuluçkada bekletiliyor.

Yumurtadan çıkan yavruların havuzlarda 30 gram ağırlığa ulaşmasının ardından balıklar Yamula ve Bahçelik barajlarının göl yüzeyine kurulan kafeslere götürülüyor.

Baraj göllerinin toplam 607 dekarlık yüzey alanında kafes balıkçılığı yapan 9 firmanın 18 tesisinde yetiştirilen balıklar, ağırlıkları 3 kilograma gelene kadar besleniyor.

30 YILI AŞKIN SÜREDİR ÜRETİLİYOR

Çiftliklerde büyüdükten sonra hasat edilen balıklar, tırlarla Mimarsinan Organize Sanayi Bölgesindeki tesislerde işlemden geçirilerek yurt dışına gönderiliyor.

Kentte 30 yılı aşkın süredir balık üreten işletmenin yetkilisi Alper Sermed, AA muhabirine, somonun ihraç edilecek duruma gelmesinin 22 ay sürdüğünü söyledi.

Balıkların bu sürede birçok işlemden geçtiğini vurgulayan Sermed, Türk somonunun Kanada gibi yeni pazarlara da girmeye başladığını kaydetti.

Kayseri'nin somon yetiştiriciliği için en uygun yerlerden olduğunu belirten Sermed, "En özel ve izole sular Kayseri'de. Uzunyayla bölgesindeki kuluçkahanemiz tamamen şehirden uzakta bir bölge. Kayseri'de somon üretenlerle bu işi denizde yapanlar birebir aynı üretim sonuçlarını alıyor. Hatta avantajlarımız var. Süre sıkıntımız yok. Kısa bir zamanda üretmek zorunda değiliz. Burada çıkan ürün denizde çıkan somonla aynı pazarda aynı rafta yerini alabiliyor." diye konuştu.

Ekonomi Haberleri