Hemen SGK Hizmet Dökümüne Bakın! Milyonlarca Emeklinin Maaşı Yarı Yarıya Düşebilir

Milyonlarca emekliyi dehşete düşüren haber SGK Uzmanı Ali Tezel'den geldi. O emeklilerin aylığı yarı yarıya düşüyor.

Temmuz enflasyon oranlarının açıklanmasıyla emekli maaşına zam oranı da belli oldu. Enflasyon zammı yüzde 24,73 olarak açıklanırken bu zammın kök aylıklara uygulandığı da ifade edildi. Kök aylığı 7 Bin 710 Lira ve altında olanların maaşı, zamma rağmen en düşük maaş olarak kaldı.

EMEKLİNİN HEVESİ KURSAĞINDA KALIYOR

Bu durum 1.8 milyon emeklinin refah seviyesinde herhangi bir değişiklik olmaması anlamına geliyor. Kök maaş sorunu, bir çok emeklinin hayatını derinden etkiliyor.

Emekliler hükümetten seyyanan zam ve beraberinde kök maaş düzenlemesi de talep ediyor. Fakat milyonlarca emekli temmuz zammında umduğunu bulamadı.

GÖZLER İNTİBAK YASASINDA

SGK uzmanları, emekliler arasındaki maaş eşitsizliğine dikkat çekerek İntibak Yasası'nın getirilmesi gerektiğini vurguluyor. SGK Uzmanı Ali Tezel ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, kimsenin fark etmediği kritik bir tarih detayına dikkat çekerek emeklileri SGK Tescil Hizmet Dökümü’nü kontrol etmeleri konusunda uyardı. Tezel, bu kontrolün yapılmaması halinde bazı emekli aylıklarının yarıya düşebileceğini belirtti.

SGK Uzmanı Ali Tezel, emeklilerle ilgili kritik bir detayı paylaştı. Tezel, “30 Eylül 2008’e kadar memur olanlar 5434 sayılı kanuna göre emekli edilir ve emekli aylıkları bu kanuna göre hesaplanır. 1 Ekim 2008 sonrası memur olanların ise emekli aylıkları 5510 sayılı kanuna göre hesaplanır. 5510’a göre emekli olacaklar, şimdinin 12 bin lirası gibi bir emekli aylığı alacaklar" dedi.

"SGK HİZMET DÖKÜMÜNE BAKMALI"

Tezel, “1 Ekim 2008 sonrası memur olanlar, SGK tescil hizmet dökümüne bakmalı. Mesela 2024 Mart ayında aylık prime esas kazancınız kaç para yazıyorsa, o rakamın yarısı kadar emekli aylığınız olacak” diyerek uyarıda bulundu.

Ayrıca, 1 Ekim 2008 sonrası memur olanların 9000 gün (25 yıl) prim ödeme süresi ile kadınların 58, erkeklerin ise 60 yaşında emekli olacağını belirtti. Ancak, 25 yılını 2035'ten sonra tamamlayanların 65 yaşına kadar çalışmaları gerekeceğini ifade etti.

Tezel, 30 Eylül 2008 öncesi memur olanların emeklilik aylığının ek göstergelerine göre hesaplandığını da belirtti. Bu nedenle, emeklilik planlaması yaparken SGK tescil hizmet dökümünü kontrol etmek büyük önem taşıyor.

Ekonomi Haberleri