Türk somonunun üretimi yumurtayla başlıyor. Yumurtaları, gelişimlerini tamamlamaları için baraj göllerindeki özel kafeslere yerleştirilir. Bu kafeslerde, adeta birer su altı krallığında, büyümeye başlarlar. 100 ila 800 gram arası bir ağırlığa ulaştıklarında ise denizlere doğru yola çıkarlar.
Denizdeki Çelik Alanlarda Büyüyor
Denizlerde çelik kafeslere taşınan somonlar, doğal ortamlarına yakın koşullarda beslenir ve büyürler. Belirli aralıklarla beslenen balıklar yaklaşık 2,5 kilogram ağırlığına ulaştıklarında hasat zamanı gelmiş demektir. Somon balıkları hem tatlı hem de tuzlu suda yaşayabiliyor, bu nedenle yaşadığı suyun tuz oranı lezzetini etkiliyor.
Trabzon'un Arsin ilçesinde, su ürünleri yetiştiricileri bu gece tekneleriyle kafeslerin yanına giderler. Vinçler ve ağlar devreye girer, somonlar buz dolu su tanklarına aktarılır. Kıyıya taşınan somonlar, işlenmek üzere kamyonlarla balık fabrikalarına götürülür.
Türkiye, 2022'de 49,196 ton somon ihraç edilerek 363,102,216 dolar gelir elde edilirken, bu rakam 2023'te 63,161 tona yükselirken, bunun karşılığında 396,315,453 dolarlık bir ihracat geliri elde edilir. Türk somonu ihracatında Muğla'dan sonra ikinci sırada yer aldı
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ihracatçı firma Somon Üretim Sorumlusu Ayhan Yıldırım, Türk somonunda yurt dışından yoğun talep olduğunu söyledi. Ayhan Yıldırım, “Somon hasadından önce Fransa’dan ve Polonya’dan getirilen yumurtaları kuluçka halinde üreticilere dağıtıyoruz. Balıkların büyüklüğü 2 ila 5 gram arasına gelince barajlara indiriyoruz. Burada 11 ay boyunca 100 ila 800 gram arasına gelince denize indiriyoruz. 6 ay boyunca 2,5-3 kilogram civarına getirip ihracata hazırlıyoruz" dedi.
Türk Somonu'nun yağsız ve Omega-5 oranı yüksek bir balık olduğunu belirten Yıldırım "Somonu ihraç ettiğimiz ülkelerin istediği oranda balık yapıp, onların istediği sağlıklı balık yetiştiriyoruz. Vietnam, Çin ve Rusya başta olmak üzere birkaç ülkede çok yoğun istek var. Türk Somonu bir lüks. Onların istediği gibi bir üretim yapıyoruz" ifadelerini kullandı.